„Közös titkaink” – bemutatták Gyarmati István fotóalbumát

Közép-Európa négy meghatározó fővárosában: Varsóban, Prágában, Pozsonyban és Budapesten készített képsorozatot Gyarmati István fotóművész. Az alkotásokból készült Közös titkaink című fotóalbumot december 11-én mutatták be a Terror Háza Múzeumban.

Gyarmati Istvánnal Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett a fotóalbumról.

Ez az első művészeti fotóalbum, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megjelentetett, tehát ismeretlen terep volt ez számunkra, mégis nagyon örülünk, hogy ezt megléptük.” – nyitotta meg Tallai Gábor a bemutatót. Kiemelte: 2018 nyaráig a Visegrádi Négyek elnökségét Magyarország töltötte be, a Közalapítvány pedig azt a feladatot kapta, hogy lebonyolítsa az elnökség tudományos, kulturális programjait, amelynek a csúcsa egy két napos konferencia volt. „Ennek a konferenciának volt egy kulturális programja, ez pedig a Közös titkaink című kiállítás volt. Szerettük volna egy kicsit más szempontból is megvilágítani a Visegrádi Négyek lelkiségét; arra jutottunk, hogy körbe kell fotózni a Visegrádi Négyek fővárosait, ugyanis a rendszerváltoztatások után harminc évvel nagyon sok minden történt, és ezeknek a városoknak egy album, egy kiállítás keretében teremthető meg egy olyan lenyomata, amellyel eddig nem rendelkeztünk” – ismertette a kiállítás kiindulópontját a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Gyarmati István több évtizedet töltött Nyugat-Európában, a rendszerváltoztatás után egyre többet járt Budapestre. Valójában emlék volt számára ez a város, mert igazán nem élt benne, ezért is tudta ennyire más szemmel bemutatni ezt a térséget – mondta el Tallai Gábor. „Ezeket a titkokat, amelyek ezt a négy várost összekötik, mi természetesnek vesszük, Gyarmati István ugyanakkor a sajátos pozíciójából fakadóan egyszerűen megtalálja és meg is tudja örökíteni ezeket a titkokat” – fűzte hozzá a programigazgató.

Békés Márton arról beszélt: a XXI. század ismét a képek évszázada, amelyben még az írás is képpé válik, sőt némiképp leértékelődik, ugyanakkor Gyarmati István valahogy ebből a negatív varázsból képes kihozni a pozitívumot. Hozzátette: huszonkét fotót lehet látni az albumban, a képek négy fővárosban készültek, mégis, ha az ember nem olvassa el a képekhez írt feliratokat, könnyen hiheti azt egy Moldva-parti képre, hogy az a Duna-parton készült, annyira hasonlít ez a térség.

Békés Márton kiemelte: vizuálisan, építészetileg és történetileg is nagyon összefűzött ez a négy ország, amelynek oka a közös történelem, a közös mentalitás. Ez az ezer éves összefűzöttség nagyon erős ezek között az országok között, ez a könyv pedig újra felélesztette ezt – mondta a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Először Pesten kezdtem el fotózni, majd szép lassan összeállt egy koncepció a fejemben, amelyet ezután a többi városban is követtem. Nem akartam nagy látványosságokat fotózni, amelyekről millió kép készült már, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem a struktúrára. Egy demokratikus viszonyt akartam bemutatni a városról és a benne mozgó emberekről, egyfajta rácsszerkezetet, amelyben az emberek mozognak” – mesélte a koncepcióról Gyarmati István, aki olykor napokat töltött egy-egy helyszínen, volt ahová háromszor is visszatért, mire elkészült a megfelelő alkotás.

A fotóművész Budapesten született 1953-ban. A kommunista Magyarországot huszonhét évesen hagyta el. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett elméleti matematika szakon, majd Németországban telepedett le. Előbb Darmstadtban dolgozott a helyi fizikai kutatóintézetben, majd 1983-tól a képzőművészet felé fordult: előbb művészettörténetet és festészetet tanult, majd a ‘90-es évek elejétől kezdett fényképezni. Csaknem másfél évtizeden át több német divatcég elismert tárgyfotósa, majd digitális retusálója volt. Festményeiből 1993-ban nyílt először nagyszabású kiállítás Frankfurtban. Gyarmati István 2017 decembere óta él újra Budapesten.

A Közös titkaink című fotóalbum megvásárolható a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában, valamint a nagyobb könyvesboltokban.