Bernhard Vogel: Légy bátor, polgár! című könyvének bemutatója

Günther Nonnenmacher újságíró és Bernhard Vogel, volt rajnai-pfalzi és türingiai tartományi miniszterelnök, a Konrad Adenauer Stiftung (KAS) tiszteletbeli elnöke Légy bátor, polgár! című könyvének bemutatójára került sor a Terror Háza Múzeumban.

Az eseményen köszöntőt mondott Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója és Frank Spengler, a KAS magyarországi képviseletvezetője. Ezt követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere méltatta a könyvet, majd Bernhard Vogel szólalt fel.

A könyvbemutatón Balog Zoltán kiemelte: Bernhard Vogel egy nagy politikai generáció korszakos alakja, neve elválaszthatatlan Helmut Kohlétól. Ez a háború utáni generáció – Németország újraegyesítése révén – bebizonyította, hogy a jó célok elérése érdekében sosem szabad feladni, még az olyan terveket sem, amik a reálpolitikában az adott pillanatban reménytelennek tűnnek.

Balog Zoltán elmondta, a jövő most elsősorban arról szól, hogy meg kell erősíteni Európa világpolitikai pozícióit. Akadnak, akik szerint ehhez centralizált európai vezetésre van szükség, ám ezzel kapcsolatban nincsenek jó tapasztalatok, mert kihagyja a döntésekből az európai polgárt. „Ezzel szemben a mi koncepciónknak van jövője, eszerint a nemzetállamok erőssége adja a kontinens erősségét.”

A miniszter hangsúlyozta: fontos feladat Közép-Európa valóságos újraegyesítése Nyugat-Európával, „az európai politika számára nem veszhet el Európa közepe.” A visegrádi négyek megértése, a velük folytatott párbeszéd vagy vita rendkívül lényeges, mert ha ez nem történik meg, annak az egész kontinens látja kárát – tette hozzá, majd a bemutatott könyvvel kapcsolatban kijelentette: A mű középpontjában a demokrácia áll, amiről tudnunk kell, hogy „nem status quo, hanem egy folyamatosan alakuló dolog, amelynek feltételrendszere, kultúrája változik.”

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: a Bernhard Vogel által képviselt politikai hagyomány, melynek lényege, hogy nincs nemesebb és fontosabb a közös ügyek intézésénél, csak az 1989-es rendszerváltoztatás után térhetett vissza Magyarországra. Schmidt Mária Vogelt méltatva kiemelte: a korábbi német tartományi miniszterelnök az egyik legkiválóbb képviselője annak a politikai iskolának, amely a második világháború utáni káoszból tudott rendet teremteni. „Ezzel a politika visszaszerezhette a polgárok bizalmát, és világossá tehette: a politika a polgárokért van, és nem pedig fordítva.”

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint a Légy bátor, polgár! című könyv Bernhard Vogel politikai hitvallásának a foglalata, amely már magyarul is olvasható, és amelyet a magyar politikusok is haszonnal forgathatnak.

A bemutatott könyv szerzője, Bernhard Vogel elmondta, hogy minden demokratikus kormányzású országnak bátor polgárokra van szüksége. Hozzátette: a műben a polgároknak és a politikusoknak egyaránt tükröt kívánnak tartani. „A polgároknak és a politikusoknak is szükségük van bátorságra, a politikusoknak például bátorság kell ahhoz, hogy tudomásul vegyék a közvélemény-kutatások eredményét, de a nézeteiket ne változtassák meg emiatt.” Vogel végezetül kiemelte: „Európának változnia kell, de Európát megkérdőjelezni nem szabad.”

Frank Spengler, a KAS magyarországi képviseletvezetője kijelentette, az a tény, hogy a könyv magyar nyelven is megjelent, Vogel politikai munkásságának kimagasló elismerése.

A rendezvény teljes felvétele:

Vissza