Dimenziók éve – 1968

Szerző: Schmidt Mária (szerk.)

Kiadó: XX. Század Intézet (2018)

A kötet 2008-ban jelent meg először 1968 40. évfordulója alkalmából, idén az 50. évfordulóra új köntösben, új borítóval és illusztrációval, változatlan tartalommal ismét kínáljuk az olvasóközönségnek.

“A történelem menetének vannak csomópontjai. Ezek a csomópontok rendszerint éveket ölelnek át és ezalatt az időszak alatt annyi változás történik, mint más korszakban évtizedek, esetleg évszázadok alatt. Nagyon ritkán előfordul az is, hogy a történelmi események egy pontban, azaz egy évszámban sűrűsödnek. Ilyen évszám 1968. Ebben az évben nagyot fordult a világ. Mára “1968” egy életstílus, egy gondolkodási mód, egy generáció szimbóluma lett.
Kétségtelen, hogy 1968 átjárja kultúránkat, és hogy leginkább a nemi szerepek ki- és megélhetőségében hozott változást. Míg Nyugaton a paplan felett, gyakran a kamera előtt folyt az “új világ” építése, addig Keleten a paplan alatt lett nagyobb a szabadság. Az ötvenes és hatvanas évek kemény diktatúrája után – néhány kivételtől eltekintve – 1968 után Keleten is megteremtődött az ifjúság speciális kulturális zónája, amelyet a hatalom támogatott és kontroll alatt tartott. De a paplan alá már nem nézett be. Intézményük a negyvenedik évforduló alkalmából tartott nemzetközi konferenciát, amelynek szerkesztett változata ez a könyv.”


Webshop: https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/a-dimenziok-eve-1968/

Dimenziók éve – 1968