Munkatársak

  •  
  •  
Schmidt Mária

Schmidt Mária

főigazgató

Schmidt Mária

főigazgató

Schmidt Mária

főigazgató

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem-német szakán szerzett diplomát. 1985-ben doktori vizsgát tett, 1999-ben megszerezte a PhD fokozatot. 1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, 2000-től egyetemi docens, 2010-től egyetemi tanár. 2005-ben „habilitált doktor” címet szerzett. 1985-ben három éves kutatási ösztöndíjat kapott a magyar zsidóság 20. századi történelmének tanulmányozására az MTA-Soros Alapítványtól. Posztgraduális ösztöndíjakkal, illetve vendégtanárként megfordult a bécsi és innsbrucki egyetemeken, Oxfordban, Párizsban, Berlinben a Technische Universität Zentrum für Antisemitismusforschung intézetében, Tel-Avivban, továbbá a jeruzsálemi Jad-Vashemben, a New York-i és az MTA-Soros Alapítvány támogatásával a bloomingtoni egyetemen, valamint a stanfordi Hoover Intézetben. 1998 és 2002 között a miniszterelnök főtanácsadója volt. A XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 2002–2013 között a 20. századi európai diktatúrák és a demokratikus átalakulások összehasonlító kutatására létrejött nemzetközi Ettersberg Alapítvány kurátora. 1999 óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja, 2008 óta pedig részt vesz az Európai Történelem Háza elnevezésű projekt szakértői tanácsának munkájában, szintén ettől az évtől a Médiaunió kuratóriumának elnöke. 2015-től a Gulág Emlékbizottság állandó tagja. Alapító tagja a 2018-ban létrejött Nők Magyarországért Klubnak. 2015–2017  között az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos, az emlékbizottság társelnöke. 2013-tól az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagja, 2018-tól az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztos. 2019-től a "30 éve szabadon" emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos. Fő kutatási területei: a magyar zsidóság története 1918-tól, diktatúrák a XX. században, Magyarország története a diktatúrák alatt. Eddig kilenc önálló könyve jelent meg, legutóbbi 2019-ben Új világ született 1918-1923 címmel. Munkájáért számos hazai és külföldi elismerést kapott, 2014-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Frank Füredi

Frank Füredi

tudományos főmunkatárs

Frank Füredi

tudományos főmunkatárs

Frank Füredi

tudományos főmunkatárs

Hubertus Knabe

Hubertus Knabe

tudományos főmunkatárs

Hubertus Knabe

tudományos főmunkatárs

Hubertus Knabe

tudományos főmunkatárs

Galló Béla

Galló Béla

tudományos főmunkatárs

Galló Béla

tudományos főmunkatárs

Galló Béla

tudományos főmunkatárs

Szociológus, közgazdász, a politikai tudományok kandidátusa. Az 1990-es évek közepén a barcelonai Autonóm Egyetem ösztöndíjas vendégprofesszora. 2010-ig az MTA PTI főmunkatársa, tudományos igazgatóhelyettese. Kutatási területei: Nemzetközi kapcsolatok elmélete, Geopolitika, Az európai integráció regionális és politikai tagoltsága, mechanizmusai. Ezekben a témákban számos tanulmány, könyvrészlet és könyvek szerzője. Jelenleg az európai szociáldemokrácia XXI. századi folyamatait kutatja. Publicistaként 2013-ig az Új Egyenlítő c. folyóirat főszerkesztője. Legutóbbi esszékönyve Mindig a haza címen a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában jelent meg.

Deák Dániel

Deák Dániel

vezető elemző

Deák Dániel

vezető elemző

Deák Dániel

vezető elemző

Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte kitűnő minősítéssel. 2013-ban politológia BA szakon szerzett diplomát, majd 2015-ben a politikatudomány MA szakot is elvégezte. Szakterülete a magyar belpolitika, médiapolitika és az európai belpolitika. 2011 és 2017 között a Nézőpont Intézet elemzője és projektigazgatója. Részt vett számos médiaelemzés elkészítésében, így többek között az évente megjelenő "Magyarország a világsajtóban" és a negyedéves híradóelemzés is hozzá fűződik. Szintén szerepet vállalt számos, aktuális magyar és EU belpolitikai témájú politikai elemzés elkészítésében. 2018 februárja és 2019 márciusa között a Figyelő főmunkatársa, ahol a korábbi munkáihoz hasonlóan politikai elemzéssel foglalkozott az újságírás és interjúkészítés mellett. 2019 áprilisától a XXI. Század Intézet vezető elemzőjeként dolgozik.
Nagy Ervin

Nagy Ervin

kutató, filozófus

Nagy Ervin

kutató, filozófus

Nagy Ervin

kutató, filozófus

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar filozófia szakán diplomázott 2003-ban, két évig volt politológus ösztöndíjas kutató a XXI. Század Politikai Intézetben. 2003-2004 megbízott előadó a Károli Gáspár Református Egyetem Filozófia Tanszékén. Kutatási területei a modern politikafilozófia, az alkalmazott etika és a kommunikációelmélet. 2005–2007 között főszerkesztő-helyettese a Kárpát-medencei Magyarok Lapjának. 2010 óta Az Oikosz Alapítvány vezetője, több könyv felelős kiadója, film producere. 2010 óta rendszeresen publikál a Magyar Hírlapban, illetve 2019-ig az Echo TV rendszeres vendége, szakértője, jelenleg a HirTV vita-műsorainak szereplője. 2010 óta a Magyar Hírlap és a PestiSrácok állandó publicistája. 2013 és 2018 között PolgárPortál hírügynökség kiadója és főszerkesztője. 2019. november 1-től a XXI. Század Intézet kutatója. Önálló kötetei: A liberalizmus illúziói. Vitairat a modern liberalizmus ellenében (Attraktor, Máriabesnyő, 2014) ; Omladozó téveszmék. Írások Istenről, az emberekről és eszmékről (Attraktor, Máriabesnyő, 2016); Társzerző: Tiszta Szívvel 1956-ban (Felelős kiadó, Oikosz Alapítvány, Budapest, 2019). Nős, három gyermek édesapja, jelenleg Fóton él.