Merre tart Kína?

Szerző: Francesco Sisci

Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (2015)

A Pekingi Egyetem sinológus professzorának nagysikerű, tömör összefoglaló munkája Kínáról a szerző budapesti látogatása alkalmából jelenik meg Közalapítványunk gondozásában, mely így egy évvel a megjelenését követően már magyar nyelven is olvasható.

Hogyan tekintenek a kínaiak önmagukra, a világra és a jövő kihívásaira? Hol van Kína, és mi is valójában: hová lett a régi kínaiak hagyományos copfja, hová Mao kerékpárjai és egyenruhája? Hol vannak a nagycsaládok a sok ágyassal? Köddé vált minden, ami a kínaiak és a külföldiek által mesélt történetek révén évszázadokon át Kínává tette e hatalmas országot. Kína ma a felhőkarcolók, limuzinok, szupergyors vonatok és a sci-fi-be illő repülőterek országa, az éjszakánként a tűzijátékoknál is erősebb világító, vakító neonfényeké. A kínaiak változnak, és a felismerhetetlenségig megváltoztak. Tulajdonképpen annyira megváltoztak, hogy nem is igen látják magukat jelenlegi formájukban. A hatalmas átváltozás kellős közepén nem is tudjuk, mikor szilárdul meg az új forma, ha egyáltalán megszilárdul. Ahogy azt sem: milyen tudati változást hoz majd ez a folyamat a kínaiakban és mindazokban, akik a világ többi részén Kínát figyelemmel kísérik. Ez a könyv e forradalmi változást kutatja. Azt a változást, amely feltehetően az egész világra nézve a legnagyobb hatással lesz a Római Birodalom bukása óta.

Francesco Sisci Pekingben él és dolgozik. A Renmin Egyetem Európai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa, és övé az Asia Times „Sinograph” című rovata. Nemzetközi kérdések elemzőjeként gyakori vendég a CCTV-ben és a Phoenix TV-ben. Több mint két évtizeden át tudósított újságíróként Kína fejlődésének politikai, társadalmi és gazdasági vonatkozásairól. Számos könyv és tanulmány szerzője.


Webshop: https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/merre-tart-kina/

Merre tart Kína?