A késes ember – Bemutattuk G. Fodor Gábor új könyvét

G. Fodor Gábor politikai filozófus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatójának legújabb könyve, A késes ember – Gondolatháború címet viselő kötete kapcsán könyvbemutatót szervezett Intézetünk. A Kertész Imre Intézetben tartott kerekasztal-beszélgetése során Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Molnár Tibor Attila (Trap Kapitány), a Tha Shudras együttes énekese és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója beszélgettek Szabó László moderálása mellett, többek között arról, hogy a gondolatháborúk szükségszerűek és elkerülhetetlenek, legyen szó művészetről vagy politikáról.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint az ember egy érmének óhatatlanul mindkét felét látja, sőt néha még a peremét is, ami nagyon meg tudja zavarni. Meglátása szerint a könyvben bármely téma kapcsán forgatta ezt az érmét, mindig ott munkált benne ez a fajta teremtő gondolat és a kreativitás. Mindez kételyt és kétkedést is ébreszt bennünk, és ezáltal dúl gondolatháború mindannyiunkban, ami előre visz minket.

Molnár Tibor Attila (Trap Kapitány), a Tha Shudras együttes énekese rámutatott zenészként szerzett tapasztalatára, amikor valaki elültetett benne egy gondolatot, alkotói folyamatot indítva el. A gondolatok ereje kapcsán negatív tapasztalatot is megosztott, mégpedig azt, hogy együttesére eleinte sokan mondták, hogy „rétegzenét” játszanak, ami eltántorította az embereket, azonban aztán személyes beszélgetések során kiderült, hogy valójában egyik dalukat sem hallgatták meg.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója ehhez kapcsolódóan kifejtette, hogy legyen szó politikáról vagy művészetről, a tépelődés az alkotói folyamat elkerülhetetlen része, hiszen gondolat nélkül nem lehet utat vágni a kilátástalanságban. A kötet szerzője úgy vélekedett, hogy az értelmiségi is a tépelődésből hoz létre művészetet, majd konkrét példaként említette Kondor Béla festő, Hajnóczy Péter író és Weöres Sándor költő munkásságát, akiknél a belső küszködésből született valami páratlan teljesítmény. Ugyanez igaz a politikai tevékenységre is – még ha a politikusok azt a képet is mutatják magukról, hogy nem kételkednek –, hiszen gondolat nélkül a politika is kiüresedik.

A könyv tehát a mi antropológiai dolgainkat próbálja megkarcolgatni, hogy milyenek vagyunk mi emberek – tette hozzá.

***

A kötet megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban.