Az idősek és a családok támadása világosan megmutatja, mit gondol a Momentum a magyarokról

Deák Dániel szerint az elmúlt évek eseményei láttán nyugodtan kijelenthető, hogy a Momentum még az SZDSZ-nél is jóval nemzetellenesebb és gátlástalanabb politikai formáció.

Amikor 2017 márciusában berobbant a politikai életbe a Momentum, akkor sokan azt mondták, hogy létrejött az egykori SZDSZ fiatalított változata – minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint az elmúlt évek eseményei láttán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Momentum még az SZDSZ-nél is jóval nemzetellenesebb és gátlástalanabb politikai formáció, olyan dolgokat is megengednek maguknak a momentumos politikusok, amire még az egykori szabaddemokraták sem voltak hajlandóak.

Már a párt indulása is egy nemzeti érdekekkel ellentétes akcióval történt, a francia elnök, Emmanuel Macron liberális pártjával kifejezetten jó kapcsolatot ápoló momentumosok elérték azt, hogy ne Budapest, hanem Párizs rendezhesse a 2024-es olimpiát – tette hozzá. Szintén emlékezetes volt, hogy 2019-ben, amikor néhány nappal azt követően, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a román elnökválasztás kampányában a magyar jelölt helyett egy román kandidálót támogatott, Donáth Anna, a párt EP-képviselője a Progresszív Szlovákia nevű párt rendezvényén a magyar listával szemben a szlovák párt támogatására szólított fel az ottani választáson. Nem is titkolják magyarellenességüket, Fekete-Győr András februári évértékelő beszédében azt hangsúlyozta, hogy szerinte a nemzetállamban gondolkodó értékeknek és elképzeléseknek nincs jövőjük, csak és kizárólag a brüsszeli érdekekkel együttműködve lehet jól kormányozni Európában – hangsúlyozta Deák Dániel.

A Deák Dániellel készült teljes interjú az Origo oldalán olvasható.