Deák Dániel: Fidesz-recept – Kampányból kampányba

Új kiadvánnyal bővül a XXI. Század Intézet 21 című zsebkönyvsorozata. A most megjelenő, 4. kötetben Deák Dániel vezető elemző arra vállalkozik, hogy megfejtse: honnan ered a Fidesz–KDNP-pártszövetség töretlen népszerűsége, illetve a koalícióba vetett bizalom?

A rendszerváltás óta soha nem kapott még annyi szavazatot egyetlen párt sem Magyarországon, mint amennyit a Fidesz–KDNP-pártszövetség 2022-ben. Így egymás után negyedik alkalommal szerzett kétharmados parlamenti többséget a jobboldal. Hiába az összefogott ellenzék, a gazdasági válság, a járvány és a háború, nemhogy gyengült volna a Fidesz, de még erősödött is.

Ennyi kormányon töltött idő után két fő állítás szokott megfogalmazódni az emberben: 1. ez most már mindig így lesz, hiszen ez az élet rendje, 2. olyan régóta van kormányon, hogy a következő választáson már biztosan megbukik. Mindkét állítás végzetes, hiszen egyfajta eleve elrendelt folyamatot feltételez. Ugyanakkor a politika nem ilyen. A politika egy cselekvés, ami állandóan változik. Egy politikusnak a sikerért cselekednie kell, választásról-választásra meg kell küzdenie és más-más taktikát, stratégiát kell alkalmaznia.

Mi kellett ahhoz, hogy a Fidesznek sikerüljön? Hogyan lehet az, hogy szinte már egy teljes generáció alatt csak Orbán Viktor volt Magyarország miniszterelnöke, mégis azt láttuk a választáson, hogy még a fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt?  Hogyan sikerült a korábban balliberális terepnek számító interneten és a közösségi médiában is utcahosszal nyernie a jobboldalnak 2022-ben? Hogyan néz ki az az orbáni politikai képesség, amire a balliberális oldalon választásról választásra rácsodálkoznak? Röviden: mi a siker receptje? Deák Dániel ezekre a kérdésekre válaszol a most megjelenő zsebkönyvében.

A kötet megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban.

Bővebb információk a 21 zsebkönyvsorozat korábbi köteteiről:

https://www.xxiszazadintezet.hu/kiadvanyok/21-zsebkonyvsorozat/