Erkölcs és filozófia a politikai megváltás korában – Lánczi András előadása a Várkert Bazárban

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány együttműködésének köszönhetően 2015-ben indult útjára a nagy sikerű Eötvös-előadások című rendezvénysorozat. Az évről évre Magyarországon ritkán megforduló külföldi, illetve nagy tekintélyű hazai előadókat felvonultató programsorozat célja, hogy a résztvevők az adott témában legjáratosabb, leginkább lényeglátó és leghitelesebb értelmezők segítségével gondolkodhassanak el folyamatosan változó világunkról, a közéletet leginkább foglalkoztató aktuális kérdésekről.

Az Eötvös József előadások keretében ezúttal Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus, politikatudós, egyetemi tanár tart előadást a Várkert Bazárban, 2023. október 9-én (hétfő), 18.00 órától. A rendezvényen köszöntőt mond Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója. 

Lánczi András

Lánczi András politikatudós, filozófus, egyetemi tanár. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2016 és 2021 között a Budapesti Corvinus Egyetem rektora volt, ahol korábban a Politikatudományi Intézet igazgatói tisztét töltötte be.

Főbb kutatási területe a politikai filozófia, a politikatudomány ismeretelméleti kérdései, valamint a politika és morálfilozófia, a politikai teológia és a konzervativizmus elméleti problémái.

Lánczi András dolgozott a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnökeként, a Mathias Corvinus Collegium és a Corvinus Egyetem kuratóriumának jelenleg is tagja.

Számos kiadvány szerzője, szerkesztője vagy fordítója. 2002-ben jelent meg a Konzervatív kiáltvány, 2009-ben pedig a Sors-hagyaték című kötete. Legutóbbi könyve, a 2023-ban megjelent Politikai megváltás arra keresi a választ, vajon megválthatja-e az elmagányosodott, modern embert a politika.

Lánczi András munkássága elismeréseként 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét és 2022-ben Széchenyi-díjban részesült.

Korábbi előadások

2022. október

Miért került válságba az Európai Unió a globalizáció korában?

Előadó: Alain de Benoist

 

2021. szeptember

Mi történt a szocializmussal?

Előadó: Joshua Muravchik

 

2020. március

A kommunizmus emlékezete és új törésvonalak Európában

Előadó: Ryszard Antoni Legutko

 

2019. március

A globalista utópizmus áfiuma és az ellene való orvosság

Előadó: Szájer József

 

2018. május

Trump „Amerika az első” – politikája és hatása Közép-Európára

Előadó: Stephen Kevin Bannon

 

2017. március

Keresztesháború a hagyomány ellen

Előadó: Frank Füredi

 

2016. január

Keresztény értékek a XXI. században

Előadók: Balog Zoltán miniszter, Erdő Péter bíboros

 

2015. március

Merre tart Kína?

Előadó: Francesco Sisci