Frank Füredi: Mi lehet rosszabb még 2001 szeptemberénél is?

Akár a mentegetőző gyermek, aki azzal védekezik, hogy „nem tudta”, a nyugati kormányok is arra panaszkodnak, hogy „váratlanul érte őket” a villámgyors és szinte Afganisztán egészére kiterjedő tálib hatalomátvétel.

Figyelemreméltó a hasonlóság a húsz évvel ezelőtt történtekhez. Akárcsak a 2001-es terrortámadások idején, a politikusok most is értetlenül állnak a megalázó vereség előtt. A Világkereskedelmi Központ pusztulása után is gyakran a hírszerzés hiányosságaira hárították a felelősséget. Mindenesetre mind a vezetők, mind a szakértők húsz év óta egyfolytában képtelenek felfogni, hogyan érhette Amerikát oly készületlenül ez a „meglepetésszerű támadás.”

Arra még csak akadhat némi mentség, hogy az illetékesek nem látták előre az al-Kaida terroristáinak 2001 szeptemberi „meglepetésszerű” támadását. Azt azonban minden különleges jóstehetség nélkül is lehetett volna sejteni, hogy az afgán kormány, illetve hadserege villámgyorsan összeomlik, valamint, hogy a tálibok egykettőre uralmuk alá vonják az országot. Úgy látszik, a terrorizmus-szakértők és politikus megrendelőik az elmúlt húsz év alatt semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek. Mindössze annyi történt, hogy a húsz éven át tartó afganisztáni katonai jelenlét hátborzongató körülmények között végbemenő lebomlását látva a világ levonhatta a végső következtetést: többé eszébe ne jusson megbízni a nyugati kormányokban. Bush elnök annak idején a Tartós Szabadság néven indította el a 2001 októberi hadműveletet. Tartósnak azonban kizárólag a 2011 szeptemberében oly nyilvánvalóan megmutatkozó lehangoltság és önbizalom-vesztés bizonyult.

Ha végigtekintünk az elmúlt két évtized eseményein – 2001 szeptember 11-től a tévedésben fogant, tragikus afganisztáni, iraki, líbiai és szíriai katonai beavatkozások sorozatáig – nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy nemigen változott semmi. Mint Felhívás terrorra: az Ismertlen egyre növekvő birodalma című, 2007-ben megjelent tanulmányomban igyekeztem kimutatni:

AZOK, AKIK A HIÁNYOS HÍRSZERZÉSI ÉRTESÜLÉSEKRE HIVATKOZNAK, NEMCSAK ÖNNÖN ÉRTETLENSÉGÜKRŐL TESZNEK TANÚBIZONYSÁGOT, HANEM ARRÓL IS, HOGY NEM KÉPESEK FELFOGNI A TÁRSADALMAT FENYEGETŐ VESZÉLY TERMÉSZETÉT.

Hogy a vezetők mennyire nem értették meg, mit jelentett 2001 szeptember 11-e, arra szembeötlő példával szolgált George W. Bush elnök, amikor azt kérdezte: „Miért gyűlölnek bennünket?” Kisgyerek módjára megbántva kérdezte, „miért olyan gonoszak velünk”, s ezzel a nyugati világ gyermeteg vezetője tökéletesen tanácstalan embernek mutatkozott. Egy évvel később azán Bush nyíltan ki is fejtette a tanácstalanságnak ezt az állapotát, amikor megalkotta a „Sebezhető Amerika” fogalmát. Ha pedig egyszer Amerika önmagát sebezhetőnek minősíti, azzal azt üzeni, hogy vezetői nem tudják merre tartanak és nem képesek irányítani a fejleményeket.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.