Frank Füredi: túlbuzgó cenzorok akcióban

A szólásszabadság híveinek rossz hír, hogy a Facebook felügyelő testületet nevezett ki a felületein megjelenő tartalmak ellenőrzésére.

Más nagy internetes cégek esetéhez hasonlóan ezúttal is arról van szó, hogy erőteljesebben igyekeznek kiszűrni az olyan nézeteket, amelyek nincsenek összhangban az oldalak üzemeltetőinek globalista világszemléletével.

„A korábbinál tágabban határozzuk meg a »káros« fogalmát, hogy kezelni tudjuk az olyan tartalmakat, amelyek kifejezetten ellentétesek a tekintélyes globális és helyi egészségügyi tájékoztató források irányelveivel” – közölte a Twitter áprilisban, miután nem sokkal korábban eltávolította Jair Bolsonaro brazil elnök két bejegyzését.

Sajnos azonban a technikai óriáscégek cenzorai nemcsak a nekik ellenszenves politikai nézeteket cenzúrázzák. A koronavírussal kapcsolatos vitába is egyre erőteljesebben avatkoznak be, s igyekeznek azt ellenőrzésük alá vonni.

A YouTube egyenesen a legfőbb bírája annak, mi közölhető és mi nem azzal kapcsolatban, miként kell felvenni a harcot a koronavírussal. A másként gondolkodók nézetei márpedig ne jelenjenek meg a YouTube felületein! Ennek szellemében a cég azonnal lesújt mindenkire, aki kétségbe vonja a kijárási tilalom bölcsességét.

Félreértés ne essék, a YouTube cenzúrázhatnékja korántsem korlátozódik az összeesküvés-elméletek szerzőire és a laposföld-bolondokra. Legutóbb eltávolította Dr. Knut M. Wittkowski videóelőadását, amely azt taglalta, hogyan értelmezendő és kezelendő a COVID-19 világjárvány (a videót azóta a YouTube visszatette – a szerk.). Ez a népszerű videófelvétel, amelyet másfélmillió ember nézett meg, egyike volt azon ritka komolyan veendő tudományos állásfoglalásoknak, amelyek kétségbe vonták a hivatalos konszenzust.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.