Mindig péntek: Európa lejtmenetben

A XXI. Század Intézet Mindig péntek című podcast-sorozatának évadzáró adása a legújabb TREND-kiadványról szól, melynek címe: Migráció, járvány, háború: Európa lejtmenetben.

Az első részben Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója Deák Dániel vezető elemzővel beszélget, mégpedig az Intézet frissen publikált, félévente kiadott nagyelemzés-sorozata legújabb darabjának alapmegállapításairól. A TREND című kiadványt elindítása óta immár harmadszor adta ki a XXI. Század Intézet, a legfrissebbnek a címe: Migráció, járvány, háború: Európa lejtmenetben. A legújabb TREND nem más, mint az Európai Stabilitási Index 2020 és 2023 közötti évekre vonatkozó rangsora. Egy ugyanilyen stabilitási indexálás már korábban is készült, akkor a 2016 és 2019 közötti évekre. A legfrissebb rangsornak pontosan az a lényege, hogy összevesse, a 2010 évek utolsó harmadához képest mi változott a 2020-as évek elején. Ha visszagondolunk a mögöttünk hagyott három-négy évre, akkor nem csak a már korábban is megoldatlan európai problémákat kell számba vennünk, mint a migráció, a terrorizmus, az instabil koalíciós kormányzás, de az EU-tagállamok újabban olyan stratégiai kihívásokkal is szembekerültek, mint a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, az energiaár-drágulás és az infláció. A számok alapján Európa lejtmenetben van.

A második rész Biró Andrással, az Intézet kutatójával folytatódik, méghozzá a részletekkel: kríziskonvergencia, kormányozhatósági válság, a társadalmi kohézió szétesése miatt előálló belpolitikai instabilitás, melyektől jó pár nyugat-európai ország szenved, köztük Belgium, Franciaország és Németország.

A Mindig péntek utolsó nyári adása Európa lejtmenetben címmel elérhető Facebookon, YouTube-on és 17 podcast-csatornán.