Deák Dániel: Frusztráció a baloldal soraiban a koronavírus-járvány kapcsán

A kormány cselekvési tervei kapcsán rámutatott, már nem az újdonság erejével ér minket a mostani helyzet, így nincs a pánik a társadalomban.

A koronavírus-járvány az év elején váratlanul érte az európai országokat. Azok az államok – például Magyarország – tudták a legsikeresebben kezelni a járvány első szakaszát, amelyek időben felismerték, hogy Kína után Európának is szembe kell néznie az akkor még ismeretlen kórral – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: Mivel ebben az időszakban még a legnevesebb orvosok sem voltak tisztában azzal, hogy miként terjed a járvány, és hogyan lehet ellene küzdeni, ezért a legradikálisabb korlátozó intézkedéseket hozták meg az egyes kormányok a járvány terjedése ellen. Ennek ugyanakkor elképesztő gazdasági és társadalmi hatásai voltak, amióta mérik, nem volt még ekkora gazdasági visszaesés Európában, ráadásul az emberek sem tudnak tovább ilyen szigorú korlátozó intézkedések között élni – hangsúlyozta.

Deák úgy véli, abban mindenki egyetért, hogy a tavaszi korlátozó intézkedéseket nem lehet ismét bevezetni, bizonyos fokig meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel, hiszen fenn kell tartani az ország működését. Ennek megfelelően – folytatta – a kormány igyekezett olyan egyensúlyi helyzetet teremteni, amelyben valamelyest közelíteni tudjuk a hétköznapjainkat a korábban megszokotthoz, de közben a járvány ellen is védekezni tudunk. Az elemző hozzáfűzte, ráadásul az egészségügyi ellátórendszer is felkészült a második hullám kezelésére, több ezer olyan kórházi ágy van elkülönítve, amely várja a koronavírusos betegeket, az országban rendelkezésre állnak a szükséges védőfelszerelések és lélegeztetőképek is.

Azt is látni, hogy mivel már nem az újdonság erejével ér minket a mostani helyzet, így elmarad az a pánik a társadalomban, amivel még a járvány kitörésekor szembesültünk – fogalmazott a politológus. Ennek ellenére nagyon fontos a szabályok betartása, hogy el tudjuk kerülni a legrosszabbat, ezért például büntetik azokat, akik nem hordanak maszkot ott, ahol az elő van írva.

Deák szerint miközben a kormány higgadtan és megfontoltan cselekszik, az ellenzék a járvány első hullámához hasonlóan ismét a járványügyi intézkedések támadásával van elfoglalva. Mintha észre sem vennék, hogy az ilyen, a nemzet érdekeivel szembeszegülő magatartás következtében jelentősen csökkent a támogatottságuk az elmúlt hónapokban – állapította meg. Így tesz például Gyurcsány Ferenc is, aki úgy támadja ismételten az Orbán-kormány sikeres válságkezelését, hogy az ő kormányzása alatt oly mértékben félrekezelték a 2008-as gazdasági válságot, hogy abból az ország csak 2012-re tudott kikecmeregni. Meglehetősen hiteltelen tehát Gyurcsány vádaskodása, szemmel láthatóan irigykedik Orbán Viktorra, aki vele szemben még ilyen nehéz helyzetekben is tud stratégiákban gondolkodva, higgadtan beszélni – utalt Deák arra, hogy a bukott kormányfő „üres locsogásként” értékelte a kormányfő szombati televíziós interjújában elmondottakat. Szintén népszerűségcsökkenést hoz az ellenzéki pártok számára, hogy a kormányzásképtelen szivárványkoalíciók sorra bomlanak fel egyes önkormányzatokban. Már nemcsak a gödi esettől hangos a sajtó, hanem Jászberényben vagy Ferencvárosban is összevesztek az ellenzéki politikusok. Ezek az események is mutatják, a hatalomtechnikai alkuk oltárán a maradék elveiket is feladó baloldali pártok képtelenek lennének az ország irányítására, hiszen még a helyi önkormányzatokban sem tudnak együttműködni – véli Deák.

Az interjú a Magyar Hírlapban jelent meg.