A balliberális oldalon finanszírozási botrány, a jobboldalon stratégiai tervezés

Jövő hétfőn kezdődik a parlamenti szezon, amely előtt pár nappal ismét napirendre került a balliberális oldal finanszírozási botránya, miután az OTP Bank feljelentést tett Karácsony Gergely mozgalma ellen. A főpolgármester minden állítása megdőlt az ügyben, ami komoly politikai tehertételt jelent nemcsak saját maga, de az egész baloldal számára is, ugyanis az eset a külföldi finanszírozási botránnyal is kapcsolatba hozható – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a jobboldal eközben saját témáit tudta napirenden tartani: Orbán Viktor a Tusnádfürdőn, a Tranzit Fesztiválon, Kötcsén és az esztergomi frakcióülésen elmondott beszédeivel kijelölte a politikai irányt.

Az elmúlt napokban ismét napirendre került a baloldal finanszírozási botránya, miután az OTP Bank egy belső vizsgálatot követően feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmával szemben – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, a bank belső vizsgálata megállapította, hogy az adománygyűjtő ládák története hamisnak tűnik, ugyanis a többségében 50 és 100 eurós címletű bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, ráadásul több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. A feljelentés döntő megállapítása így hangzik: „álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.” – idézte Deák Dániel.

Összességében kijelenthető, hogy a rendelkezésre álló információk alapján teljesen irreális az a magyarázat, hogy Karácsony Gergelyék adományládákban gyűjtötték össze ezt az 526 millió forintot.

Az elemző szerint Karácsony Gergely finanszírozási botránya nem választható el a baloldal külföldi finanszírozási botrányától sem, ugyanis a 99 Mozgalom a Márki-Zay-féle modell előfutára volt, amikor a főpolgármester még miniszterelnök-jelölt is volt. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely ködös magyarázatokat ad a pénz forrását illetően, amelynek legújabb eleme az adományládák története. Az OTP Bank vizsgálata azonban erről is lerántotta a leplet, ilyen adományládák egyszerűen nem létezhettek. A főpolgármester sem mutatott be egyetlen egy tényszerű bizonyítékot sem ezeknek a ládáknak a létezésével kapcsolatban, még egy fényképet sem – mondta Deák Dániel.

Hozzátette: ha lettek volna ilyen adományládák, akkor Karácsony Gergely tudna mutatni ezekről fényképet is.

Karácsony Gergely egy nagyon súlyos hazugságspirálba került: először azt mondta, hogy nincsen pénz az ellenzék kampányában, amiről kiderült, hogy nem igaz. Ezt követően mikroadományozók ezreiről, sőt tízezreiről beszélt, de ez sem bizonyult igaznak. Később jött az adományládák története, amelyről most szintén bebizonyosodott, hogy nem léteztek. Mindez tovább ronthatja Karácsony Gergely hitelességét, hiszen még a balliberális oldalon is magyarázatot várnak a pénz eredetére vonatkozóan, ugyanakkor a főpolgármester ezzel továbbra sem tud szolgálni.

Mindez a jövő évi önkormányzati választási kampányban mozgósítási problémákat okozhat Karácsony Gergelynek, ami egy várhatóan alacsony részvétel mellett akár a főpolgármester székébe is kerülhet, ha a jobboldal sikeresebben tud mozgósítani – fogalmazott az elemző. Emellett jogi eljárásokkal is szembe kell néznie Karácsonynak: a jelenlegi OTP-s feljelentés mellett pénzmosás gyanúja miatt is eljárás van folyamatban.

Mindeközben a jobboldalon stratégiai tervezés zajlik, a kormányoldal több politikai témát is napirenden tud tartani, Orbán Viktor a nyáron Tusnádfürdőn, a Tranzit Fesztiválon, Kötcsén és az esztergomi kihelyezett frakcióülésen is megszólalt, amelyek során világosan kijelölte a legfontosabb politikai témákat.

A balliberális oldal is az Orbán Viktor által mondottakra reagált az elmúlt hónapokban, így ezek az események és kijelentések együttesen nemcsak a jobboldal, hanem az egész magyar politikai élet számára is meghatározták az irányt – emelte ki.

A kormányfő legutóbb kijelentette: a jövő évi választások tétje, hogy Magyarország szuverenitása megmaradjon a Soros-hálózat és a brüsszeli bürokraták nyomásgyakorlásával szemben – idézte az elemző, hozzátéve: ez komoly kontraszt a külföldről finanszírozott és emiatt a magyar szuverenitást sértő intézkedéseket támogató balliberális oldalhoz képest. A videóelemzés zárásaként arról beszélt: jövő héten kezdődik a parlamenti szezon, hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával indul a munka az Országgyűlésben, amelyet követően az ellenzéki politikusok is vitába szállnak majd a kormányfővel.