A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormánypártoknak

A Borkai-botránynak érezhető hatása lett Budapesten, többek között ennek köszönhető, hogy az utolsó napokra szűkült az olló Tarlós István és Karácsony Gergely között. Így az ellenzéki jelölt a kudarcos kampánya ellenére fordítani tudott, ráadásul a Fővárosi Közgyűlésben is az ellenzék többséget tudott szerezni.

A megyei jogú városoknak többsége továbbra is a kormánypártok kezében maradt, és minél inkább megyünk a fővárostól a kistelepülések irányába, annál gyengébb az ellenzék és erősebbek a kormánypártok. A megyei közgyűlések is narancssárgába borultak, ez is annak a jele, hogy országosan a kormánypártok továbbra is erősek, lényegében megismételték az EP-választáson elért eredményüket a listán.

A mostani választás jól jelzi, hogy Magyarországon a demokrácia köszöni szépen, jól van, a pártok demokratikus választáson mérették meg magukat. Érdemi változást mindez nem hoz országosan a politikai életben, ugyanakkor az ellenzék várhatóan a kommunikációs versenyt igyekszik majd megnyerni a következő napokban, ennek ellenére a következő három évben minden bizonnyal szét fognak majd esni és nem lesznek egységesek 2022-ig.

Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban is, ahol a helyhatósági választáson az ellenzék erősödött, ugyanakkor a vasárnapi parlamenti választáson ismét tarolt a PiS.