Deák Dániel: A Lánchíd ügye az ellenzék kudarcának jelképe lett

WP Post Author

Hiába ígérte a főpolgármester július elején, hogy rövid időn belül kiírják a közbeszerzést a nemzet jelképének számító híd felújítására, még mindig nem lehet tudni, hogy mikor jelentik be a pályázatot.

Magyarország az elmúlt tíz évben megerősödött, mind a gazdasági, mind a politikai mozgástere jelentősen bővült. Ennek köszönhetően míg 2010 előtt a balliberális kormány mindenféle ellenállás nélkül teljesítette Brüsszel és az IMF elvárásait, megszorítások tucatjait hajtotta végre, addig az Orbán-kormány már nem feltételeket teljesít, hanem feltételeket szab a brüsszeli tárgyalásokon – így értékelte lapunknak Deák Dániel politológus az uniós csúcson történt fejleményeket. A XXI. Század Intézet vezető elemzője ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy Brüsszel és a francia–német tengely nem tudja rákényszeríteni hazánkra és Közép-Európára az igazságtalan uniós költségvetést, illetve hitelfelvételt, hanem érdemben kell foglalkozniuk azokkal az elvárásokkal, amelyeket a magyar Országgyűlés is megfogalmazott a múlt heti határozatában.

A politológus úgy véli, szintén növeli hazánk mozgásterét, hogy nem szorulunk rá semmilyen mentőcsomagra, így a rossz gazdasági állapotban lévő déli és nyugati országok egyre kevésbé ragaszkodnak az úgynevezett jogállamisági kritériumokhoz. Deák szerint fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország egy tisztességes, ideológiamentes jogállamisági vizsgálatot minden gond nélkül kiállna, míg több nyugat-európai ország esetében súlyos problémákat lehetne találni. A brüsszeli tervek ugyanakkor – folytatta – nem egy ilyen mechanizmust szerettek volna bevezetni az uniós források szétosztásánál, hanem politikai alapon akarták rövid pórázra kötni a közép-európai országokat, amelyek nem hajlandók beállni a liberális kánonba.

Az elemző hozzátette: hazánk és a V4-ek kiállásának köszönhetően ugyanakkor ezek a tervek lekerültek a napirendről, hiába próbálkoztak a magyarországi baloldali politikusok mindenféle, Magyarországot lejárató akciókkal, mára világosan látszik, hogy ezek kudarcot vallottak. A mostani uniós csúcson nem jutottak megállapodásra a tagállami vezetők, így a továbbiakban is fontos lesz, hogy a V4-ek egysége fennmaradjon a következő uniós tárgyalásokon is – jegyezte meg Deák Dániel.

Nemcsak az uniós színtéren, hanem itthon is kudarcot vallottak a baloldali politikusok – vélekedett a politikai elemző, kiemelve azt, hogy sorra bomlanak fel a baloldali szivárványkoalíció együttműködései egyes önkormányzatokban. A múlt hét kapcsán rámutatott, a leglátványosabban Gödön vesztek össze a baloldali politikusok, ahol már a momentumos polgármestert is igyekeznek eltávolítani a pozíciójából. Mindez rávilágít arra, hogy a baloldal kormányzásképtelen, nem tudnák négy éven keresztül irányítani az országot, ha az egyes önkormányzatokban már fél év alatt összevesztek.

Deák Dániel teljesen nyilatkozata a Magyar Hírlap oldalán olvasható.