Deák Dániel: Csak a megszorítást és a hitelt ismeri a baloldal

Karácsony Gergely ugyanazt a balliberális politikát képviseli, mint ami a 2010 előtti időszakban lényegében a csőd szélére sodorta a magyar gazdaságot.

– Budapest az elmúlt közel két évben nem igazán fejlődött, megállt az a felfelé ívelő időszak a város történetében, ami a Tarlós István által fémjelzett éveket jellemezte. Karácsony Gergely – aki várhatóan hamarosan bejelenti miniszterelnök-jelölti indulását – kormányon is vélhetően ugyanezt a politikát képviselné – magyarázta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: mindez nem ismeretlen a magyaroknak, hiszen 2002 és 2010 között, a hasonló filozófiát képviselő baloldali kormányok idején például egyetlen olyan év sem volt, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. A 2010 előtti időszakban a magyaroknak kevesebb mint hatvan százaléka dolgozott.

– Ezzel az adattal egyébként Európa szégyenpadjára kerültünk, hiszen még a kelet-európai országokban is alacsonynak számított ez a foglalkoztatottsági szint. A GDP-növekedés 2007-re gyakorlatilag megállt, majd a 2008-as világválság leginkább Magyarországot ütötte meg Európában: hét százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2009-ben – emlékeztetett Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője rámutatott: hazánk tehát már legyengült állapotban szembesült a 2008-as válsággal, ráadásul ezt a rossz gazdasági teljesítményt is csak a kiugróan magas eladósodottsággal, államháztartási hiánnyal tudta a balliberális kormány fenntartani. Ennek az elképesztően felelőtlen gazdaságpolitikának az lett az eredménye, hogy mind a mai napig megterheli az országot a magas államadósság.

– Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon ráadásul nem a veszteségeket minimalizálta, hanem a megszorítócsomagok sorozatával tovább mélyített a válságon. Karácsony Gergely és a többi baloldali városvezető lényegében ugyanezt a logikát képviseli. Miközben 2019-ben kifejezetten jó anyagi helyzettel vették át a települések költségvetését, még egy év sem telt el, de már amiatt panaszkodtak, hogy a város működésére sincsen elegendő pénzük – magyarázta Deák Dániel. Az elemző kitért arra is, hogy a koronavírus megjelenésekor sem támogatták a vállalkozásokat, éppen ellenkezőleg: több településen is megszorításokat vezettek be.

Deák Dániel teljes nyilatkozata a Magyar Nemzet oldalán olvasható.