Frank Füredi: Ki fél a demokráciától?

A Cambridge-i Egyetem egyik intézete, amely a Centre for the Future of Democracy nevet viseli, aggasztó jelentést tett közzé arról, mennyire elégedettek az emberek a világon a demokráciával.

Az derül ki belőle, hogy világszerte soha nem látott magasságokat ostromol a demokrácia iránti elégedetlenség.

Ennél is aggasztóbb azonban, hogy a millenniumi nemzedék az átlagnál is nagyobb mértékben fordult el a demokráciától és sokkal kiábrándultabban nyilatkozik országának kormányzati rendszeréről, mint bármely megelőző ifjú nemzedék az utóbbi időben. Az európai millenniumi generációnak csupán a kisebbsége – 48 százaléka – nyilatkozik úgy, hogy elégedett a demokrácia működésével.

A kutatási jelentés szerint a millenniumi nemzedék, kivált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában távolodott el élesen az állami intézményrendszertől. A szerzők joggal állapítják meg, hogy az angolszász társadalmakban alábbhagyott a fiatalok lelkesedése a demokrácia iránt, annál hibásabb viszont a magyarázat, amellyel e jelenség okait próbálják feltárni.

Robert Foa kutatásvezető szerint a fiatalok úgynevezett „demokráciaközönye” arra vezethető vissza, hogy az angolszáz társadalmak nem képesek gazdasági előnyöket nyújtani nekik. A fiatalok – véli Foa – kiábrándulással reagálnak arra, hogy államuk nem képes kezelni az egyenlőtlenséget a klímaváltozást.

A gondolatmenetben több hiba is van. Abból, hogy a fiatalok több lehetőséget és nagyobb egyenlőséget követelnek, éppúgy következhet, hogy valamilyen határozott demokratikus stratégia mellé állnak a változás érdekében, mint az, hogy szembefordulnak vele. Hogy egy társadalom komolyan veszi-e a demokráciát, az nemcsak a gazdasági ügyekkel kapcsolatos attitűdöktől függ. Sőt, elsősorban attól, értéket tulajdonít-e a demokráciának.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.