Frank Füredi: Magyarország a bűnbak szerepében

  •  
  •  

A koronavírus-járvány egyik kellemetlen következménye, hogy a kormányok világszerte különleges jogrendet vezettek be.

A végrehajtó hatalom Nagy-Britanniától Spanyolországon és az Egyesült Államokon át egészen Indiáig különleges felhatalmazást kapott, hogy megbirkózzék a járvánnyal. A járványhelyzet miatt számos államban, így Nagy-Britanniában, Kanadában nem ülésezik a parlament.

A „rendkívüli jogrend” kifejezés hallatán joggal ébred aggodalom mindenkiben, aki a demokratikus közélet elkötelezett híve. A parlament nagy érték, minthogy az a funkciója, hogy hangot adjon a démosz törekvéseinek. Ha működését felfüggesztik, teljes joggal vethetők fel kérdések és aggályok e döntés indokoltságával kapcsolatban. Csakhogy ahelyett, hogy komoly vitát kezdeményezne arról, milyen hosszú távú következményekkel járhat a parlamentek működésének felfüggesztése és a rendeleti kormányzás, a nyugati politikai és médiaelit egyes csoportjai arra összpontosították energiáikat, hogy elítéljék a magyar kormányt, amiért állítólag diktatúrát készül bevezetni.

Ha az ember a nyugati médiára hagyatkozva próbálna tájékozódni, egykönnyen az a benyomása támadna, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök pontosan ugyanúgy jár el, ahogy 1933 márciusában Hitler szerzett kizárólagos hatalmat, miután a Reichstag elfogadta az ún. felhatalmazási törvényt. „Orbán a legújabb kori európai történelemben példátlan módon ragadta magához a hatalmat” – olvassuk a The Washington Post kommentátorától.(1) Némelyik lap meggyőződéssel állítja, hogy amikor a demokratikusan megválasztott magyar parlament rendkívüli felhatalmazást adott a kormánynak, már be is köszöntött a diktatúra. „Orbán kormánya a koronavírus-járványt használja fel a diktatúra bevezetésére” – figyelmeztet a magát szerényen szocialista világweblapnak nevező internetes kiadvány.(2) Owen Jones, a Guardian pletykakommentátora, aki az élet teljes leállítását sürgeti Nagy-Britanniában, Twitter-bejegyzésében bejelentette: „Semmi különös; csak egy tőrölmetszett, még csak nem is szégyenlős diktatúra jött létre egy uniós tagállamban”.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.