Ha veszítene a Fidesz, jönnek a kommunisták és fasiszták

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A legújabb adásban a vendégek főképp arról beszélgettek, hogy a Fidesz–KDNP szövetség esetleges választási veresége esetén is egységes maradna, miután adott a sikeres politikai vezető, az identitás és a stratégia. Ezzel párhuzamosan azt is kiemelték, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció felelőtlen és radikális ígéretei (alkotmánypuccs, vagyonelkobzás, Ukrajna felfegyverzése) több szempontból is veszélybe sodornák az országot.

A meghívott vendégek azon gondolatkísérlet mentén kezdték el beszélgetni, hogy milyen hatással lenne a jelenlegi kormánypártokra, ha esetlegesen ellenzékbe szorulnának az áprilisi választásokat követően. G. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi körülmények mellett nehéz elképzelni ezt a forgatókönyvet, ám kizárni mégsem lehet. Meglátása szerint azonban a párt egysége és karaktere megmaradna, miután adott a jó vezető, aki valódi vízióval rendelkezik az ország jövőjéről. Gerő András ezzel részben egyetértett, ám azt hozzáfűzte, hogy a jobboldali polgári körök beindítása újra szükséges lenne, mivel más jellegű politikát kell folytatni kormányon, mint ellenzékben.

A politikai filozófus ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a Fidesz valódi újítása abban rejlik, hogy az elmúlt 12 év folyamán a párt a kormányzásba berendezkedve tudott mozgalmi politikát csinálni (Békemenet, konzultáció, népszavazás), ráadásul Orbán testtartása mindig egy nagyobb erővel (Brüsszel, Soros) helyezkedett szembe.

Ezzel szemben a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter az elvtelen hatalomszerzéstől vezérelve, saját bevallása szerint kommunistákat és fasisztákat is képvisel, ez pedig könnyen elriaszthatja a bizonytalan szavazókat – vélekedett a történészprofesszor. A vendégek egyetértettek abban, hogy a baloldal által képviselt radikális retorika (alkotmánypuccs, megtorlások, a főügyész börtönnel fenyegetése, vagyonelkobzás) túlmutatnak az ellenzék–kormány szembenálláson és sokkal inkább a zűrzavart állítja szembe a kormány által képviselt renddel, békével és biztonsággal.

G. Fodor Gábor szerint azonban a stiláris radikalizmus csak akkor lehet sikeres, ha mindez találkozik az emberek lelkiállapotával, ám a mindennapi tapasztalat a forradalmi hangulat hiányára utal. Gerő András szerint éppen ezért a baloldal egyetlen esélye és ebből fakadóan célja, hogy az elkövetkező hetekben felkorbácsolja azokat az indulatokat, amelyek megkérdőjelezik a polgári alapvetéseket. A vendégek abban egyetértettek, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció felelőtlen kijelentései Ukrajna kapcsán ráadásul háborúba is sodorhatják hazánkat is, aminek következtében okkal merül fel a kérdés, hogy a válságok időszakában (migráció, koronavírus, háború) ki vezesse az országot.