Horn Gábor vs. Lánczi Tamás – EP-választási vita a Mandineren

Marad vagy kilép a Fidesz az Európai Néppártból? Orbán elszigetelt vagy erős nemzetközi partnerei vannak? Mi a Juncker-korszak mérlege? Eléri az öt százalékot a Momentum? Egy asztalhoz ültettük Horn Gábort, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét és Lánczi Tamást, a XXI. Század Intézet igazgatóját. Egy üveg pezsgőt nyer, akinek igaza lesz Salvini kapcsán.

Weber alkalmatlan bizottsági elnöknek, nem is fogja támogatni a magyar kormány – jelentette be a magyar miniszterelnök. Mire játszik Orbán?

Lánczi Tamás: Ha Weber egy tízmilliós országgal és annak kormányával akar árnyékbokszolni, azzal csak magát csapja be. Ez menekülés a valóság elől, hogy szembe kelljen nézni a valódi problémákkal. Úgy tűnik, mintha Orbán jobban értene a világot: miután másfél hete tárgyalt a kínai és az orosz elnökkel, hétfőn Washingtonba megy négyszemközti találkozóra Trumphoz. Mindeközben az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo pedig váratlanul lemondja a Merkellel esedékes találkozóját, mert nem ér rá. Mintha Németország kicsit egyedül maradt volna a nemzetközi porondon, miközbenOrbán erős politikai partnereket keres és talál világszerte.

Horn Gábor: A magyar miniszterelnök tudja, nemkívánatos személy a hagyományos európai pártok családjában, és bízik a szélsőjobboldal sikeres szereplésében. A Fidesz sorsa tehát eldőlt, nem lesz ott az elkövetkező öt évben az Európa jelenét és jövőjét meghatározó pártok között. Ezzel sajnos mi magyarok nagyon sokat veszítünk.

Orbán elszigeteltsége egyre inkább növekszik, hiszen a hagyományos európai pártcsaládokkal folyamatosan romlik a kapcsolata.

Orbán „nemkívánatos személy”, „elszigetelt”. Mit szól ezekhez a jelzőkhöz Lánczi Tamás?

Lánczi Tamás: Orbán Viktor politikai társaságát a győztesek keresik, és ő is a győztesekkel akar szövetséget kötni, nem foglalkozik a vesztesekkel, a hanyatlóban lévő pártokkal. Olyan feltörekvő csillagokkal találkozik, mint Salvini, aki Berlusconi óta az első erős vezető Olaszországban. Eközben Macron már népszerűtlenebb, mint François Hollande volt, Merkel pedig lassan távozik. Orbánnak Európa ezen részével kevesebb dolga van, ez az establishment csak utóvédharcot folytat a saját pozícióinak megtartása érdekében. Ha a világpolitikát nézzük, akkor is azt látjuk, hogy ma erős vezetők irányítanak Kínában, valamint Amerikai Egyesült Államokban is. Orbán velük ápol jó viszonyt. 2014 óta a kínai vezetővel ötször találkozott a magyar miniszterelnök, ez eggyel kevesebb annál, ahányszor Merkel találkozott Kína első emberével.

A teljes beszélgetés a mandiner.hu-n olvasható.