Hruscsov, Jourová, Donáth meg a többiek – Baráti segítségnyújtás Brüsszelből

A történelem tényleg rendre ismétli önmagát!

Kétségtelen, hogy a történelem során minden létező birodalom központi irányítása úgy gondolkodott, hogy ugyanolyan politikai rendet kell megvalósítani, ugyanazt a vallást/ideológiát/eszmét kell követni valamennyi gyarmaton. A Római Birodalomban ugyanazt a jogrendet, a Szovjetunióban megegyező ideológiát, és most, a birodalommá formálódó Európai Unióban a liberális demokráciát kell megvalósítani. Úgy, ahogy ők vélik. Ha nem, akkor „baráti segítséget” kell az „elnyomott népnek” nyújtani, mert a helyi hatalom/kormányzat „rossz útra” tért. A népet pedig meg kell menteni a rossz kormánytól.

A párhuzam nehezen tagadható. Hruscsov fegyveres beavatkozásról és egy új, a Szovjetunióval mindenben lojális magyar ellenkormány felállításáról tett javaslatot; most Věra Jourová érzi úgy, hogy a magyar nép nem képes szabadon véleményt alkotni, így ki kell segíteni az országot azzal, hogy az Orbán-kormányt meg kell büntetni.

Hruscsov szerint Münnich Ferenc (és később a Tito által támogatott Kádár János) segítséget kért a népi demokráciát lebontani készülő, radikális Nagy Imre kormányával szemben. A baráti segítségnyújtást pedig – az eszményi szocialista jövő érdekében – morális kötelesség megadni.

2020-ban a magyar népet elnyomó Orbán-kormánnyal szemben, a magyar nép számára kell szocialista liberális baráti segítséget nyújtani – legalábbis az uniós bürokraták és a magyar ellenzék szerint.

Nagy Ervin teljes írása a PestiSrácok oldalán olvasható.