Humortalan zsarnokság

A politikai korrektség képviselői már a humort is sérelemként, támadásként élik meg. A Monty Python tagja, John Cleese szerint a politikai korrektség túlburjánzása megöli a humoristákat, ő maga sem hajlandó többet fellépni a baloldali fellegvárnak számító brit egyetemeken. A Mr. Beant is megformáló híres brit komikus, Rowan Atkinson szerint a komédia műfajának alapja a szólásszabadság, amit a jelenlegi trendek szerint nemsokára teljesen kiiktathatnak a közbeszédből az irányt adó politikai erők. A XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorának legújabb adásának vendégei Bayer Zsolt, Bagi Iván és Frank Füredi voltak, akik egyetértettek abban, hogy a politikai korrektség sérti a szólásszabadságot, Magyarországon ugyanakkor szerencsére nincsen akkora térnyerése, mint a nyugati világban.

Humoristák a PC ellen

A PC-beszéd 2010 után olyan viselkedési és gondolkodási folyamatot indított el, amely minimalizálni igyekszik az egyes vallási, etnikai, kulturális vagy egyéb közösségek megsértését. A politikailag korrekt kánon feltétel nélküli kiszolgálása nem csak a mainstream médiában megy végbe, hanem az egyetemeken is, ahol megjelentek olyan fogalmak, mint a társadalmi nemek tanulmánya, kritikai rasszelméleti teória, feminizmus negyedik hulláma, safe space, trigger warning.

A PC megalkuvást nem tűrő gyakorlata elérte a humor világát is, ahol az egalitárius, társadalmi egyenlőségért harcolók háborút hirdettek a természetes és intelligens humor ellen, az irónia és a szarkazmus hiánya pedig egyhangú politikai kommunikációt teremtett.

A jelenséggel szemben számtalan humorista felszólalt az utóbbi években, a Monty Python tagja, John Cleese például a PC miatt arra az elhatározásra jutott, hogy többé nem lép fel egyetemeken, ahol számos alkalommal megvádoltak azzal, hogy a kisebbségekből viccet csinál. De a Mr. Beant is megformáló híres brit komikus, Rowan Atkinson szerint is a szólásszabadságot sérti a politikai korrektség.

Bayer Zsolt: a Brian Életét ma már nem lehetne leforgatni

A XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorának legújabb adásában a PC kapcsán Bayer Zsolt publicista elmondta, az olyan filmeket, mint például a Brian Életét ma már nem lehetne leforgatni, hiszen annyira sérti a balliberálisok által erőltetett PC gondolkodásmódot. Sőt, ami pár éve még viccnek számított – például hogy egy férfi nőnek érzi magát és méhet akar – ma már „rögvalóság”. Hozzátette, a humornak a kommunista időszakban volt egyfajta szelep funkciója.

Mint mondta: míg a rendszerváltoztatás előtt a humor kapcsán két tabu volt –  1956 és a határon túli magyarság –, addig ma már számtalan olyan téma és kifejezés van, ami tabunak számít.

Bayer Zsolt szerint meglepő, hogy például a South Parkot még engedélyezik, hiszen az is számtalan olyan témát feszeget, amiről a nyugati világban már nem lehet szabadon beszélni. Megjelent szerinte egy olyan mesterséges bükkfanyelv, ami korábban a Szovjetunióban volt jellemző. „Milyen világ az, ahol felmerül, hogy a Grease-t be kell tiltani, mert túl fehér?” – tette fel a kérdést, majd hozzátette: a Csernobil című sorozaton is azt kérték számon, hogy nincsen benne fekete karakter.

A publicista szerint nem szabad engedi ezt a folyamatot, hiszen ugyanoda jutunk, amit a kommunista időszakban már megtapasztalhattunk. Álláspontja szerint ez az egész folyamat a közösségi oldalakon is egyre érzékelhetőbb, az Egyesült Államokban tapasztalt cenzúra a jobboldali véleményformálókkal szemben pedig minden bizonnyal Magyarországon is megjelenik majd a választási kampányban.

Bagi Iván: Magyarországon szabadon alkothatunk

Bagi Iván humorista is érzékeli a PC által gerjesztett folyamatot a nyugati világban, ugyanakkor ő Magyarországon még nem érzékel olyan típusú pressziót, mint amiről például brit kollegái beszámolnak, aggasztó jeleket azonban lát. Szerinte a jobboldali humornak is meg kell jelennie, hiszen azon az oldalon is nagyon sok jó humorista van.

Kiemelte: a baloldali humoristákkal szemben sokkal megengedőbbek, ők gyakorlatilag bármivel viccelődhetnek, ugyanakkor a jobboldaliakat sokszor kritizálják a paródiáik miatt.

Bagi Iván Darázsfészek című, az Origo.hu-n megjelenő podcastsorozatában rendszeresen foglalkozik politikai témákkal. Szerinte természetesen vannak ott is tabuk, így például már nem élő személyeken nem viccelődik, de mások becsületébe sem szabad gázolni az előadások során. „Szeretettel nyúlunk egy-egy témához vagy karakterhez, de nem a PC szemszögéből” – fogalmazott, majd hozzátette: „ha ember elegáns és emberséges tud maradni, akkor bármilyen témához hozzá lehet nyúlni.”

Frank Füredi: pesszimista és egyben optimista is vagyok

Az utóbbi években rengeteg műsort levettek például a Netflixről, mert sérti a PC-t – mesélte a Nagy-Britanniában élő Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa. Szintén érdekes jelenségnek tartja, hogy a komikusok rendre bocsánatot kérnek azért, amit 5-10 évvel ezelőtt mondtak, hiszen teljesen átalakította az elfogadott beszédmódot a nyugati világban a PC gondolkodásmód.

Elmondása szerint még a hétköznapi emberek is érzékelik mindezt, egyre gyakoribb, hogy körülnéznek, kik vannak körülöttük akkor, amikor valami viccet akarnak mondani. Ez korábban a kommunizmusban volt jellemző – tette hozzá. Optimista ugyanakkor, mert az emberi természettel összefügg a vicc és a humor, így nem lehet megsemmisíteni. Frank Füredi szerint ezt mutatja, hogy nagyon népszerű komikusok vannak Angliában és Amerikában is, akik a PC gondolkodósmódot parodizálják ki. „Még a legrosszabb helyzetben is fognak az emberek viccelni” – fogalmazott.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a nagy techcégek, például a Youtube és a Facebook már ezeknek a PC-vel szembeszálló humoristáknak a videóit sem fogja engedi, ezeket is cenzúrázzák majd.