Kaktusz: Márki-Zay Péter „szeretet politikája” álságos

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában idén utoljára beszélgetett egymással G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor. A vendégek az utolsó adás során a szeretet és a politika kapcsolatáról diskuráltak, amivel összefüggésben megállapították, hogy Márki-Zay Péter hiába akar „a szeretet erejével” politikát folytatni, ha közben többmillió embert sérteget hétről hétre.

A beszélgetés fő irányvonalát a szeretet helye és szerepe a politikában határozta meg, azonban a vendégek hamar kifejezték azon véleményüket, hogy mivel a politika fő hajtóereje a versengés és a konfliktus, így a szeretet mindössze bizonyos korlátok között értelmezhető. G. Fodor Gábor szerint az univerzális szeretet tana ellentmond a politika mozgatórugójául szolgáló közösségteremtés elvével, hiszen a magyar nemzet politikai céljait adjuk fel, (például a határok, család és a kultúra védelme terén) ha ellenfeleink szeretetét előbbre valónak tekintjük.

Gerő András azt hangsúlyozta, hogy Márki-Zay Péter hiába beszél a „szeretet politikájáról”, ha közben folyamatosan ostobának, trágyával etetett gombának tartja azt a többmillió embert, akik támogatják a jelenlegi kormányt. G. Fodor Gábor úgy reagált erre, hogy a jobboldal önazonos, ezért a választók el is hiszik Orbán Viktornak, hogy egy olyan országért dolgozik, ahol biztonság, béke és politikai stabilitás honol. Ezzel szemben a baloldal élén álló miniszterelnökjelölt összevissza beszél, és már a kutatások is alátámasztják, hogy az emberek egyre kevésbé hisznek neki. Ez rávilágít arra is, hogy álságos a Márki-Zay által felépített konstrukció.

A politikai filozófus azon véleményének is hangot adott, hogy amennyiben a baloldali politikai elit felülírja az ellenzéki választók akaratát és végül lecseréli Márki-Zayt, akkor az nem csak teljes hitelvesztéssel jár a baloldal számára, hanem magát az előválasztást is kutyakomédia szintjére süllyeszti.

Azonban a szeretet ünnepére való tekintettel a csatazajt átmenetileg fel kell függeszteni és az embereket hagyni kell, hogy békés, családi körben eltöltött karácsonyuk legyen – ebben maximálisan egyetértettek.