Erős globális hálózat áll a gyengélkedő baloldal mögött

A 2021-es év a kilábalás éve volt, Magyarország pedig bebizonyította, hogy válságálló – jelentette ki Deák Dániel legújabb, évzáró videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta: a magyar gazdaság gyorsan kilábalt a koronavírus-járvány jelentette sokkból és míg a baloldal a 2008-as válság során megszorítások tucatjait vezette be, addig a nemzeti kormány ezzel szemben többletforrásokat biztosít az emberek és a vállalkozások számára. A baloldalnak 2021 a nagy remény időszaka volt, hiszen azt várták, hogy az előválasztás majd csodát tesz a támogatottságukban, de ez nem következett be: decemberre teljesen elvesztették a lendületüket, Márki-Zay Péter egyáltalán nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket. A rezsicsökkentés, a minimálbér, a gyermekvédelem és a bevándorlásellenes intézkedések támadása politikai öngyilkosság, így nem meglepő, hogy már a baloldal belső mérései szerint is elképesztő mértékben vezet a Fidesz. Ennek ellenére a nemzeti oldal nem dőlhet hátra, hiszen a gyenge magyarországi baloldal mögött egy erős globális hálózat áll, ami mindent megtesz a patrióta magyar kormány megdöntése érdekében – értékelte az idei évet Deák Dániel.

2021-ben az oltásoknak köszönhetően elkezdtünk visszatérni a korábban megszokott életünkhöz, már a teljes lezárás nem merült fel lehetséges jövőképként Magyarországon. Ez nagyon fontos különbség 2020-hoz képest, hiszen mind a politikában, mind a gazdaságban kiszámíthatatlanságot jelentett a vírus, így ha már valamelyest jobban lehet tervezni, akkor a gazdasági szereplők is nyugodtabban tudnak kalkulálni – hangsúlyozta évértékelő videóelemzésében Deák Dániel. Kiemelte: a sikeres oltási programnak köszönhetően Magyarország az elsők között tudta 2021 májusában újraindítani a gazdaságot, így idén rekordmértékű, 6 százalékos növekedést várható.

Az Orbán-kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően a 2008-as válsággal ellentétben most nem megszorításokra került sor, hanem éppen ellenkezőleg: jelentős többletforrást kap a társadalom szinte minden csoportja.

Így hamar túllendülhet a lakosság is a járvány okozta válsághelyzeten. Ez nagyon nagy különbség a baloldali kormányzás időszakához képest, hiszen akkor a felelőtlen gazdaságpolitika következtében nem volt tartaléka az országnak, így elképesztő mértékű megszorításokra került sor, az ország teljes egészében kiszolgáltatottá vált az IMF-nek és Brüsszelnek – részletezte. „Ez már a múlt, Magyarország a nemzeti kormány tevékenységének köszönhetően egy szuverén ország, a gazdaságpolitikai téren is lényegesen nagyobb a mozgástere” – fogalmazott.

Belpolitikai szempontból érdekes volt figyelni az idei évben a baloldal belső mozgását az elemző szerint, hiszen az előválasztásnak nevezett kampányesemény során a baloldali pártok saját magukkal szúrtak ki: megbukott szinte az összes pártvezető, nem tudták Gyurcsány Ferencet háttérbe szorítani, sőt, megerősödve jött ki a folyamatból, míg a közös miniszterelnök-jelölt a hatpárti együttműködésen kívülről érkező Márki-Zay Péter lett, miután Karácsony Gergely annyira leamortizálta magát, hogy vissza kellett lépnie. Mindez jól rávilágít arra szerinte, hogy a baloldal kormányzásképtelen, hiszen ezek a pártok nem képesek még a saját szavazótáborukat sem megszólítani, mindig azok a szereplők tudnak ideig-óráig sikeresek lenni, amelyek azt hangoztatják, hogy leszámolnak a Gyurcsány fémjelezte baloldallal. Ez azonban Márki-Zay Péter esetében is csupán egy kommunikációs fogás, hiszen mögötte is a DK áll, Gyurcsány Ferencéknek van a legtöbb biztos egyénijük, ráadásul a közös listán is várhatóan a DK-nak lesz a legtöbb jelöltje – fogalmazott.

Márki-Zay tehát ugyan azzal nyert, hogy leszámol Gyurcsánnyal, de ennek ellenére éppen ő lesz az, aki hatalomhoz segíteni Gyurcsányt, valójában neki kampányol.

De nem csak emiatt hiteltelen Márki-Zay ellenzékváltó kommunikációja, hanem azért is, mert minden fontos társadalmi és politikai kérdésben ugyanazt az álláspontot képviseli, mint Gyurcsány Ferenc: beengedné a bevándorlókat, mentegeti Soros Györgyöt, eltörölné a rezsicsökkentést, kiszolgáltatná hazánkat Brüsszelnek, sértegeti a jobboldali választókat és még a minimálbért is eltörölné a nyugati multik érdekében. Ilyen nyíltan Brüsszel-párti és a nyugati mutik oldalára álló miniszterelnök-jelöltje még talán sosem volt a baloldalnak, Gyurcsány Ferenc például a 2006-os választási kampányban eltitkolta a valódi terveit, Márki-Zay azonban nyíltan kiáll a magyar társadalom többségének álláspontjával szemben. Ez meg is látszik az ő és a baloldal támogatottságán is, ami zuhanásnak indult még a saját belső felméréseik szerint is – mondta Deák Dániel.

Külpolitikai szempontból is igen aktív év volt, jelentősen átalakultak a geopolitikai viszonyok. Joe Biden elnök lett az Amerikai Egyesült Államokban, azonban 2021 az ő szempontjából egy kipukkanó lufi volt, jelentősen csökkent a támogatottsága és könnyen visszajöhet Donald Trump. De magyar szempontból mégiscsak a német választás eredménye volt a legfontosabb, hiszen Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, ráadásul a német kormánynak komoly hatása van a brüsszeli politikára.

Ezért is rossz jel, hogy egy baloldali-zöld-liberális kormány került hatalomra Németországban, amely beengedné a migránsokat, liberális intézkedések tömkelegét hozza, ráadásul ellenségesen viszonyul Kínához és Magyarországhoz is.

Kérdés, hogy mennyi ebből a kommunikáció és mennyi lesz a valóságban is megjelenő cselekvés, hiszen reálpolitikai szempontból nem teheti meg azt Németország, hogy elmérgesedő viszonyt alakít ki Közép-Európával. Orbán Viktor pragmatikusan viszonyult mindenesetre az új német kancellárhoz, meghívta őt egy V4 tanácskozás keretében Budapestre – mondta az elemző.

2022 egy izgalmas év lesz az elemző szerint, hiszen a parlamenti választás során két világnézet csap össze: a minden külföldi érdeket kiszolgáló globalista baloldal magyarországi helytartói fognak megmérkőzni a nemzeti szuverenitást és a hagyományos értékeket védő patriótákkal. A jelenlegi felmérések alapján a jobboldal az esélyes a választáson, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szimpátia nem minden, csak a leadott szavazatok számítanak. Ezért a tavaszi választási kampány során az lesz a döntő, hogy melyik politikai oldal tudja a legjobban mozgósítani a saját táborát, melyik tud olyan napirendi témákat felkarolni, amelyek aktivizálják a választókat.

Jelen helyzetben a Fidesz komoly versenyelőnyben van, hiszen Orbán Viktor vezetésével világos víziója van, egyértelmű álláspontot képvisel a fontos politikai kérdésekben és egy olyan stabil közösség áll a párt mögött, amely könnyen mozgósítható.

A baloldalon ezzel szemben még a kampányüzeneteket sem találták ki, nincsen semmilyen mondanivalójuk az Orbán-gyűlöleten kívül a választóknak, komoly intellektuális válságban vannak. Ennek ellenére nem lehet őket leírni, hiszen a hazai bukdácsolásuk ellenére komoly globális erők állnak mögöttük, amelyeknek semmi sem szent, mindent bevetnek a nemzeti kormány megbuktatása érdekében. Így aztán kemény választási kampányra lehet felkészülni – zárta gondolatait Deák Dániel.