Kaktusz: Mi vár Magyarországra?

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget minden héten, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A legújabb adásban Európa és Magyarország lehetséges jövendőbeli problémáiról volt szó, az egész kontinenst veszélyeztető ellátási problémákról, az ígéretekről és a düh szerepéről a politikában, valamint az orosz–ukrán háború belpolitikára és a magyar emberekre gyakorolt hatásairól.

Gerő András a beszélgetés elején azt a kérdést vetette fel, hogy mi vár Magyarországra és a magyar emberekre a háború következményeként? G. Fodor Gábor szerint a kérdés megválaszolásához először azt kell megvizsgálni, hogy Európával mi lesz, hiszen mi is ebben a játéktérben játszunk. Hozzátette, hogy mivel a jelenleg konfliktusban mindkét fél hazudik, ezért őt a bizonytalanság érzése fogja el, hiszen emiatt a háború valódi tétjét sem láthatjuk. Azonban ha a meghozott szankciók működni fognak, akkor Európa gazdasági rendjének vége lesz, ez pedig egy dolgot biztosan előrevetít: bármikor ér véget a háború az káoszt és zűrzavart fog maga után vonni. A történészprofesszor ezt még azzal egészítette ki, hogy részben a szankcióknak is köszönhetően egy hatalmas hiányhalmaz fog fellépni a világban, amely Magyarországot is jelentősen érinteni fogja. Elmondása szerint ilyen lesz az energiakitettség problémája is, amely kapcsán érdekes, hogy az Európai Unió csak most jött rá annak a szükségességére, hogy csökkentse az orosz energiától való függőségét.

A vendégek elemezték a magyar társadalmat érintő kihívásokat is, aminek kapcsán Gerő András aggodalmát fejezte ki azok felett, akiknek nincsenek megfelelő tartalékaik egy válsághelyzetre. A politikai filozófus egyetértett, hogy ez a dilemma létezik azonban azt is kiemelte, hogy a baloldal 2008-as gazdasági világválság során meghozott döntéseivel szemben, a jobboldal később kezelni tudta a problémát. Az akkori tapasztalatok most előnyként és bizonyítékként fognak jelentkezni a kormányoldalon.

A beszélgetés végén egyetértés született abban, hogy Magyarország helyzetének vizsgálatában szükség van egy európai perspektívára, hiszen a kontinensen minden mindennel összefügg. G. Fodor Gábor összegezve gondolatait arra a következtetésre jutott, hogy egy összeomlásnak az előszeleit láthatjuk ma az európai színtéren, azonban a politikai tapasztalatai alapján bizakodásra ad okot, hogy az Orbán Viktor vezette jobboldal már számos válsághelyzetet megoldott és reményei szerint ez most is így lesz. Gerő András ezt annyival egészítette ki, hogy optimizmusra ad okot a tény, hogy talán nem lesz világháború és nem borul lángba minden, amiből következik, hogy van értelme beszélni a jó és rossz alternatívákról.