Magyarország alkuképességét igyekeznek rombolni az álhírekkel

Nem ülésezik az Országgyűlés, a kormány korlátlan hatalmat kapott, az Európai Unió több milliárd euróval támogatja a „renitens” Magyarországot – ilyen és ehhez hasonló álhírek sorozata jelent meg az elmúlt hetekben, amelyekkel hazánk alkuképességét, politikai mozgásterét igyekeznek szűkíteni a balliberális körök – mondta Deák Dániel élő videós elemzésében. Kiemelte, csütörtökön videókonferenciát tartanak az uniós tagállamok vezetői, ahol többek között a következő uniós költségvetési ciklus forrásairól és a koronavírus gazdasági hatásainak kezeléséről lesz majd szó. Ha Magyarországot ezeken a tárgyalásokon sikerül a „renitens” szerepében feltüntetni, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy forrásoktól esik el – mondta. Hozzátette, ezért fontos a tények hangoztatása, hiszen ilyen fontos kérdésekről nem szabad álhírek alapján dönteni.

Deák Dániel videós elemzésében felhívta a figyelmet a XXI. Század Intézet korábbi elemzésére, amely bemutatta, hogy az ellenzék, a liberális értelmiség és a Soros-hálózat médiaháborút indított, melynek eredményeként az elmúlt hetekben több kormányellenes véleménycikk is megjelent a nemzetközi sajtóban. Az írások egytől-egyig a koronavírus-törvénnyel szembeni aggályokat taglalták, szerzőik többnyire a jogállamiságot, a demokráciát és a sajtószabadságot féltették.

Mindez jól illeszkedik szerinte az elmúlt években megfigyelhető balliberális politikai kampány sorába, amely a bevándorlásellenes és szuverenitás-párti kormányok ellen folyik Európa-szerte.

A cikkekben szó szerint átveszik az ellenzéki pártok és a hazai ellenzéki sajtó állításait, fogalmait és politikai narratíváját, sőt az sem ritka, hogy magyarországi szereplők – mint például Bayer Lili, Krekó Péter, Novák Benjámin, Ungváry Krisztián – írják ezeket, esetleg ellenzéki politikusok vagy maga a budapesti főpolgármester és a Soros-hálózat tagjai nyilatkoznak meg bennünk – tette hozzá.

Kiemelte, az Európai Parlamentben a múlt héten megszavazták azt az állásfoglalást, amelyben többek között olyan hamis állítások szerepelnek, miszerint a koronavírus-törvény rendelkezései „összeegyeztethetetlennek az európai értékekkel”, illetve hogy „határozatlan időre rendeletekkel kormányozhat a kormány”, „meggyengítették az Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét”. Ezek az állítások is hamisak, hiszen a magyar koronavírus-törvény nem ad határozatlan időre „korlátlan felhatalmazást” a kormánynak, illetve az Országgyűlés is ülésezik a megszokott rendben, amely bármikor visszavonhatja a felhatalmazását a kormánytól – hangsúlyozta.  Hozzátette: az sem igaz, hogy a magyar rendelkezések ne illeszkednének az európai gyakorlatba, a koronavírus-törvény nem ad olyan többletjogokat a magyar kormánynak, amelyek meghaladnák az egyes uniós országokban tapasztalható gyakorlatot.

Példaként hozta a hazánkat gyakran kritizáló Luxemburgot, ahol nagyon hasonló a szabályozás a magyarhoz, ott például a kormány a Nagyhercegen keresztül lényegében a törvényhozás jóváhagyása nélkül hozhat intézkedéseket, amelyek eltérhetnek a hatályban lévő törvényektől.

A politikai támadások mellett gazdasági síkon is igyekeznek aláásni Magyarország mozgásterét ezek a balliberális körök – tette hozzá. Példaként hozta a Der Spiegelben és a Financial Times oldalán megjelent cikket, amelyben a Soros György által támogatott European Stability Initiative nevű kutatóintézet vezetőjének nyilatkozatát taglalták, aki szerint furcsa helyzet az, hogy a „rendeleti kormányzással működő” Magyarország 5,6 milliárd eurót tud lehívni a „koronavírus kezdeményezés” nyomán a közös brüsszeli kasszából, miközben a sokkal súlyosabban érintett Olaszország csak 2,3 milliárd euró.

Ahogy a koronavírus-törvény kapcsán megfogalmazott állítások, úgy ez is álhírnek számít Deák Dániel szerint, aki hangsúlyozta, hogy a cikkekben említett forrásokkal Magyarország már nem tud mit kezdeni, hiszen a most lejáró költségvetési ciklusban ezt az összeget szinte már maradék nélkül felhasználta vagy lekötötte. Plusz forrást, érdemi támogatást tehát Magyarország nem kapott Brüsszeltől – húzta alá az elemző.

Álláspontja szerint ezeknek az összehangolt nemzetközi támadásoknak az állhat a hátterében, hogy a különféle balliberális körök így igyekeznek csökkenteni Magyarország mozgásterét, rontani az alkuképességét az uniós tárgyalásokon. Csütörtökön lesz ugyanis egy fontos videókonferencia a tagállamok vezetői között, amelyen egyebek mellett a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítéséről, illetve a következő hét éves uniós költségvetési ciklus forrásainak elosztásáról lesz szó.

Ha Magyarországot ezeken a tárgyalásokon sikerül a „renitens” szerepében feltüntetni, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy forrásoktól esik el – mondta Deák Dániel. Kiemelte, ezért fontos a tények hangoztatása, hiszen ilyen fontos döntésekről nem szabad álhírek alapján dönteni.