Márki-Zay Péter kommunikációs ámokfutása

„Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit Márki-Zay Péter az utóbb hónapokban, amelynek eredményeként lassan már nem marad olyan társadalmi csoport, amelyet ne bántott volna meg a baloldal miniszterelnök-jelöltje, legutóbb például a fogyatékkal élőket sértegette – foglalta össze Deák Dániel legújabb videóelemzésében. Kiemelte: a képviseleti demokrácia egyik legfontosabb alapelve az emberek tisztelete, de ezzel a baloldal miniszterelnök-jelölt nap, mint nap szembe megy. Minősíthetetlen stílusban szidalmazza a választópolgároknak, aminek következtében gyors népszerűségvesztésén ment keresztül. A kiszivárgó információk szerint a baloldalon egy idő után érzékelték, hogy Márki-Zay Péter ön- és közveszélyes politika szempontból, ezért újságírókat tettek mellé, akik majd visszafogják, azonban a jelek szerint ez sem elegendő. Már a saját belső elemzésük szerint is katasztrofális a baloldal kampánya – hívta fel a figyelmet a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Tegnap kiszivárgott egy Márki-Zay Péter számára készült belső elemzés, amely megállapította, hogy katasztrofális a baloldal kampánya, a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind pedig az ellenzéki politikusok körében – hívta fel a figyelmet Deák Dániel. Az elemző szerint ez is azt mutatja, hogy már Márki-Zay közvetlen környezetében is látják, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem váltotta be a korábban hozzá fűzött reményeket.

Ezt erősítik meg az elmúlt hetek legfrissebb közvélemény-kutatásai is. A Századvég felmérése szerint Márki-Zay Péter népszerűsége – a miniszterelnök-jelöltté válása óta – folyamatosan zuhan. 2022 januárjában a hódmezővásárhelyi városvezetővel a megkérdezettek 33 százaléka szimpatizált, amely a tavaly decemberben mért adatokhoz képest három, 2021 októberéhez viszonyítva pedig összesen kilenc százalékpontos csökkenést jelent. Ezzel párhuzamosan decemberről januárra a baloldal kormányfőjelöltjéről kedvezőtlenül vélekedők aránya 56-ról 59 százalékra nőtt, míg tavaly októberben még a válaszadók érezhetően kisebb hányada, 47 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt Márki-Zay Péterről. De a kormánypárti elfogultsággal nem vádolható DK-közeli IDEA Intézet is hasonló eredményre jutott, a januári felmérésük szerint hónapról hónapra erősebb a Fidesz támogatottsága. Mint írták: a Fidesz minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az egyesült baloldal előtt.

Deák Dániel szerint Márki-Zay mélyrepülésének egyik legfőbb oka, hogy a képviseleti demokrácia egyik alapvetését, vagyis a választók tiszteletének elvét lábbal tiporja: sértegeti a választókat, számos társadalmi csoportot bántott meg.

Emlékezetes, hogy a rezsicsökkentés támogatóiról (a felmérések szerint a magyarok nagyjából 80 százaléka) azt mondta, hogy „sötétben tartott, trágyával etetett gombák”. A rezsicsökkentéssel összefüggésben nem ez volt az egyetlen meghökkentő kijelentése, nevezte azt már „népbutításnak”, de „ostoba szavazókról” is beszélt a konszenzus övezte kormányzati intézkedés kapcsán. A hódmezővásárhelyi polgármester amellett, hogy többször támadta a rezsicsökkentést, a benzinár-stopot és a kormány szociális intézkedéseit is negatív jelzőkkel illette.

Érdekes, hogy amikor Márki-Zay Pétert szembesítik korábbi sértő kijelentéseivel, akkor nem kér bocsánatot, hanem ismét támadásba lendül – mondta Deák Dániel. Példaként említette, hogy amikor a „sötétben tartott, trágyával etetett gombákról” beszélt a választópolgárokkal összefüggésben, egy ezt firtató újságírói kérdésre például azt mondta: „csak a legostobább Fidesz-szavazók vehették magukra”. Egy másik interjúban pedig azzal reagált a korábbi kijelentéseire vonatkozó kérdésekre, hogy azok csak az „aberrált fideszesek fantáziaszüleményei”.

De a vidékieket is megsértette Márki-Zay. A vidéki fideszesekről azt mondta például, hogy szerinte ők még „egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni”, de a „migránsszámlálós” kampányát is azzal indokolta, hogy az azért van szükség rá, mert ha „a pesti, belpesti liberálisok érzékenységét venném figyelembe, akkor ezt a választást már most elbuknánk, ugyanúgy, ahogy ’18-ban is elbukták azok, akik nem tartották fontosnak, hogy felvilágosítják a falusi, egyszerű, tudatlan embereket is arról, hogy ki hozza be a migránsokat”.

Különféle kisebbségi csoportokat is gyakran sérteget Márki-Zay Péter.

Sőt nem állnak tőle távol a homofób és antiszemita kijelentések sem – emlékeztetett a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A baloldal miniszterelnök-jelöltje például a több éve elhunyt Arthur J. Finkelsteinre utalva Orbán Viktor „melegházasságban élő homofób zsidó tanácsadójaként” célzott rá. Az ezzel kapcsolatos mélypontot talán akkor érte el, amikor arról beszélt, hogy számon tartja, hány zsidó és homoszexuális van a Fideszben. Ez annyira kiverte a biztosítékot a nyilvánosságban, hogy még ellenzéki véleményformálók is elhatárolódtak a baloldali miniszterelnök-jelölttől – emlékeztetett az elemző.

A fideszes szavazók, a rezsicsökkentést támogatók, a különféle kisebbségi csoportok mellett Márki-Zay Péter folyamatosan botrányos módon gyalázza és támadja az időseket is. Újévi köszöntőjében azt mondta, nem nőhetett a Fidesz-tábor, hiszen a koronavírus „megtizedelte az időskorú lakosságot”. Márki-Zay már novemberben az elképzelt választási győzelme egyik eszközeként beszélt az idősek Covid okozta haláláról. 2020-ban pedig egy beszélgetésen a 13. havi nyugdíjat nevezte „böszmeségnek”; mint fogalmazott: „amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint ötezres stadiont építeni Felcsúton”.

Legutóbb a fogyatékossággal élőket bántotta meg Márki-Zay.

Múlt vasárnapi videójában „fogyatékos fideszes propagandistákról” beszélt, a „fogyatékos” szót egyértelműen pejoratív értelemben használva. A megszólalás ismét hatalmas felháborodást váltott ki, több érdekvédelmi és fogyatékkal élőket segítő szervezet szólította fel bocsánatkérésre a baloldali jelöltet, aki először nem volt hajlandó bocsánatot kérni, majd miután már túl nagy volt rajta a nyomás, végül elnézést kért az újabb botrányos kijelentése miatt.

De nem csak a szavazókat, hanem a saját politikai táborát is mindenféle jelzőkkel illeti Márki-Zay – hívta fel a figyelmet az elemző. A leggyakoribb jelző a baloldali társai kapcsán az „áruló”, már szinte felsorolni is lehetetlen, hányszor használta ezt a jelzőt Márki-Zay Péter. Álláspontja szerint rengeteg „áruló” van a baloldalon.

Összegezve mindezt Deák Dániel elmondta: lassan már nincsen olyan társadalmi csoport, amelyet ne bántott volna meg Márki-Zay Péter. A jelek szerint a hódmezővásárhelyi polgármester így igyekszik felhívni magára a figyelmet és ez tudatos taktika a részéről. Ez a botránypolitizálás azonban nem nyerő műfaj az elemző szerint, rengeteg korábbi politikus bukott már el Magyarországon ezzel a taktikával. Ezt támasztják alá a közvélemény-kutatások is, amelyek Márki-Zay Péter és a baloldal folyamatos támogatottságcsökkenését mutatják.