Megbukott a botránypolitizálás: komoly bajban a Momentum

A Momentum az elmúlt egy évben számos kampánnyal és botrányos akcióval igyekezett felhívni magára a figyelmet, a párt támogatottsága azonban nem változott: ha ma lenne az EP-választás, csupán egy mandátumot szereznének, így Cseh Katalinnak búcsúznia kellene a jól fizető brüsszeli állásától – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, hogy mindez komoly belső konfliktusokat eredményez a héten újabb kordonbontással próbálkozó párton belül, ha pedig nem változik rövidesen pozitív irányba a súlyos intellektuális hiányosságoktól szenvedő Momentum támogatottsága, a párt szétesése is bekövetkezhet.

A 2022-es parlamenti választáson történelmi vereséget szenvedett el a baloldal, amelyet követően Donáth Anna momentumos politikus egy hosszú publicisztikában azt írta, hogy „az ellenzéki összefogás (…) identitása kimerült ebben a vég nélküli orbánozásban, és híján volt a megfogható és megélhető pozitív tartalomnak. A feladat adott: ezen kell túllépnünk, és karakteres politikai ajánlatot adnunk a választópolgároknak” – idézte legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ennek fényében több kampánnyal is próbálkozott a Momentum, az év elején például Donáth Annát ábrázoló plakátkampánnyal próbálták megszólítani a választókat. A plakátkampány látványos kudarccal végződött, hiszen mindenki Donáth Anna pártelnöki visszatérésére számított, azonban maga a párt EP-képviselője jelentette be, hogy nem készül ilyesmire. Ugyancsak látványos próbálkozás volt a kordonbontó akciósorozat, amelyre a héten ismét sor került, azonban az már a balliberális hírportálok címlapjaira sem került fel, totális érdektelenségbe fulladt – fogalmazott az elemző, aki kiemelte: az ilyen botránypolitizálástól sem tudott növekedni a párt támogatottsága. Példaként említette a párt próbálkozásaira még Pankotai Lilit is, akivel a Momentum szoros kapcsolatot épített ki, a párt EP-képviselői még az Európai Bizottság alelnökével, Věra Jourovával is egy asztalhoz ültették a 18 éves diáklányt. Összefoglalva tehát a párt továbbra sem tudott érdemi ajánlatot nyújtani.

És hogy miért nevezhető ez a sok próbálkozás kudarcnak? Az elmúlt másfél év nyilvános közvélemény-kutatásainak átlagolt adatai alapján a párt támogatottsága szinte semmit sem változott, a 6 és 8 százalék közötti sávban mozog – fejtette ki az elemző.

A párt problémája ráadásul nem csak az eddigi kampányaik és botránypolitizálásuk kudarcaiban merül ki – folytatta Deák Dániel, aki szerint a Momentum súlyos intellektuális hiányosságtól szenved. Példaként említette Gelencsér Ferenc Momentum-elnök pár héttel ezelőtti Orbán Viktorhoz intézett parlamenti felszólalását, amelynek során végig remegett a keze, értelmetlen mondatokat mondott, majd a felszólalása után káromkodott, amely a bekapcsolt mikrofonnak köszönhetően mindenki számára hallható volt. Ez a jelenet jól példázta, hogy a Momentum vezetése nincs a helyzet magaslatán, nem tudnak átfogó programot adni és rendesen kommunikálni, súlyos intellektuális válságban vannak – fogalmazott az elemző. Szintén az intellektuális hiátust jelzi, hogy a párt semmilyen önálló gondolattal nem rendelkezik, szó szerint veszik át a nyugati mintákat és gondolatokat, az orosz–ukrán háború ügyében is a liberális mainstream erőteljes háborúpárti álláspontját mondják fel nap mint nap; a momentumos Tompos Márton például a közösségi felületein rendszeresen ukránpárti háborús tudósítónak képzeli magát.

A fennálló helyzet kiszivárgott információk szerint súlyos belső vitákat is eredményez, egyre elégedetlenebb a párt tagsága, ráadásul az alacsony támogatottság beállása egzisztenciális félelmeket is okoz

– mondta, majd kiemelte: Cseh Katalin EP-képviselő például amiatt aggódik, hogy elveszíti a többmilliós fizetéssel járó brüsszeli állását a jövő évi választáson, ugyanis a jelenlegi 10 százalék alatti támogatottsággal kizárólag egy mandátumot tudnak szerezni az Európai Parlamentben. A párt támogatottságának stagnálása mellett a DK ugyanakkor erősödik, ami szintén félelmet okoz a momentumosokban, ugyanis az önkormányzati választáson DK-s előretörés várható a momentumosok hátrányára. Ez a helyzet tovább erősítheti a párton belüli konfliktusokat, ami végső soron pártszakadáshoz is vezethet – zárta videóelemzését Deák Dániel.