Nagy Ervin: A karaván halad, az ellenzék…

Különleges jogrend van, de minden ellenkező híresztelés ellenére a parlament ülésezik, törvényeket alkot. Nem is akármilyeneket.

  • A gyártók 2022 május végétől nem hozhatnak forgalomba azonos csomagolással, de különböző minőségben termékeket, tehát nem lehet mondjuk ugyanaz a csoki jobb Ausztriában, mint Magyarországon.

Régóta tartó, igaztalan helyzetre tett végre pontot a parlament a magyar emberek érdekében. Emlékszünk még, ugye? Úgy két-három éve bebizonyosodott az, amit mindenki sejtett. Pletykából és fogyasztói tapasztalatból bizonyított tény lett. Leginkább az osztrák példát emlegették, de aki több helyütt is járt Európában, érzékelte, hogy számos termék nem ugyanolyan finom ízű, illatú, állagú, mint amit itthon vásárol. A nyugat-európai országok igazi gyarmatosító logikát követve, jobb minőségű, egészségesebb termékeket dobtak piacra saját hazájukban, mint a közép- és kelet-európai uniós országokban. Ugyanaz a termék, azonos márka, más, silányabb minőség. Oda jó lesz a selejt is – gondolták és cselekedtek eszerint évekig (talán évtizedekig) az óriás élelmiszerfeldolgozó cégek. Cinkosan összekaccsintva az egyes kormányokkal, a profit érdekében. Nos, végre erre a vérlázító ügyre is megszületett a lokálpatrióta válasz. Védeni kell a magyar fogyasztót, mert a magyar állampolgár nem másodrendű polgár!

A karaván halad…

  • Támogatják a hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatását.

Talán ezt a rendelkezést kell legkevésbé magyarázni. Miközben százezrek munkahelye kerül veszélybe a pandémia miatt, a kormány pedig minden létező erőfeszítést megtesz a munkahelyek megvédése érdekében (megjegyzem: az összehasonlító hivatalos statisztikák szerint sikeresen), eközben gondoskodik a hátrányos helyzetűekről is. Mert a „gondoskodó állam” jobboldali kormánya tényleg tudja, hogy mi az erkölcsi kötelességünk a nehéz időkben. (Szemben a most a keresztény erkölcsöt bogarászó ellenzéki politikusokkal, akiknek az emberi méltóság sem szent, a kormány valóban követi a keresztény tanítást és/vagy a valódi humanizmus parancsát.)

A karaván halad…

  • Emelkedik a csecsemőgondozási díj mértéke júliustól.

Mostantól törvény garantálja, hogy jövő júliustól a csed összegének emelésével az édesanyák a szülést követő első hat hónapban a korábbi nettó keresetüknél magasabb összeget kapnak. Bármi történjen, ez most már törvénybe van vésve. Lehet vele tervezni, lehet rá számítani. 

Folytatódik tehát az Orbán-kormány legfontosabb társadalompolitikai célja, azaz a magyar családok anyagi és erkölcsi támogatása, továbbá a demográfiai problémák megoldására hozott intézkedések (ami nem csupán számbeli, hanem a magyarság történelmét szemlélve morális kötelesség is). Ez jó a családoknak, jó a gyermekeknek, jó az országnak, jó a magyarságnak. Aki ezt megkérdőjelezi, annak „nincs ki a négy kereke”, vagy gonosz. Igen, gonosz! Nincs érv, csak pont és felkiáltójel.

További könnyítés a családosoknak, hogy mától törvény garantálja, hogy nem kell megfizetni az illetéket azoknak, akik csok-ot vesznek igénybe új, vagy használt ingatlan vásárláshoz, és gyermeket nevelnek.

A karaván halad…

  • Öt százalékra csökken az újépítésű lakások áfája, de csak a 300 négyzetméter alattiaké, többlakásos házakban a 150 négyzetméter alattiaké.

A döntés az építőipar és az ingatlanpiac számára életbevágóan fontos, már régóta napirenden van. Most ezt is ki lehet pipálni. Nagy könnyebbség ez számukra.

A karaván halad…

Nagy Ervin teljes írása a PestiSrácok oldalán olvasható.