Schmidt Mária: az USA ópiumháborúja saját maga ellen

Timothy Snyder nemrég Magyarországon is megjelentetett könyvének néhány megállapítására hívom fel a figyelmet.

A bejegyzés címe is tőle van. Ami most következik, ahhoz nem tettem hozzá semmit. Nem is kell. Csak idemásolom, hogy tudjuk.

Az oxikodon hatóanyagú Oxycontint 1995-től engedélyezték vényköteles gyógyszerként az USA-ban. A szert a Purdue Pharma gyártja, és azzal dobta a piacra, hogy készítménye függőség okozása nélkül biztosítja a heroin fájdalomcsillapító hatását. Ez persze nem igaz.

Mára a helyzet odáig fajult, hogy Portsmouth nyolcvanezer fős lakosságának egy év alatt 9.7 millió tablettát írtak fel, ami minden egyes felnőttnek és gyereknek évi 120 tablettát jelent. A 6 milliós Tennessee államban egy év alatt 400 millió tablettát írtak fel, azaz személyenként közel 70 darabot. A nyugat-virginiai Mingo megye egyik 3200 fős városába évente kétmillió opioid tablettát szállítanak.

Az oroszok zombikká itták magukat a reménytelen szovjet időkben. A 21. század elejére az USA egyes területei a reménytelenség és a káosz következtében gyógyszerfüggő élőhalottakká kábították magukat. Egyes vidékeken a legfőbb valutává az opioid tabletta vált. Leváltotta a dollárt, ezzel fizetnek, ezért zsarolnak, ölnek, rabolnak.

Schmidt Mária teljes írása a Látószög blogon olvasható.