Szájer József: A Nyugat feladta korábbi szilárd értékeit

„Az uniós választás tétje – Ne bántsd a magyart!” címmel rendezett beszélgetést a XXI. Század Intézet.

A rendezvényen Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjét Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója kérdezte, valamint a képviselő új, Ne bántsd a magyart! című könyvét is bemutatták.
Szájer József megjelenő könyve kapcsán kijelentette, hogy az uniós csatlakozás óta eltelt 15 év egyik alapélménye az illúzióvesztés és a szemléletváltozás. Nem csupán az elmúlt 15, hanem az elmúlt 30 év egyik meghatározó élménye is ez – hangsúlyozta Szájer József.  „Az a Nyugat, amelyet 30-35 éve példának tekintettünk, mára megváltozott, szilárd értékeit feladta, másrészt mi is megváltoztunk, hiszen nehezen ugyan, de megfogalmaztuk saját magunkat. Míg korábban a Nyugat volt számunkra a példa, addig most mi vagyunk Európa jövője, mi képviseljük az új irányokat a kontinens számára”- emelte ki az európai parlamenti képviselő.

Szájer József hangsúlyozta: a rendszerváltoztatás idején nem volt kiforrott elképzelésünk a világról, csak két pontját ismertük annak, mit is akarunk tenni: az egyik, hogy a korábbi rendszer nem működik, azt ott kell hagyni, a másik pedig, hogy létező modelleket vettünk át.

„Európázás”

Szájer József szerint Európa akkor tévesztett utat az elmúlt 15 évben, mikor az a világszemlélet, ami ma a nyugati országokat jellemzi fokozatosan és észrevétlenül egyre nagyobb teret nyert. Visszatekintve már meg lehet találni ennek lépcsőfokait, de ott és akkor ezek nem voltak láthatók. A képviselő példaként említette, hogy a kétezres évek közepén a németek saját nemzeti érdekeik helyett elkezdtek „európázni”, azaz saját érdekeiket látszólag beáldozták az európai építkezés érdekében, de csak látszólag, mert így még hatékonyabban tudták saját érdekeiket érvényesíteni.

Szájer József kiemelte: ekkoriban tért át egy szankcionáló rendszerre az Európai Unió, és kezdett el parancsolgatni, büntetni és többségi döntéshozatal alapján kormányozni.

Brüsszel egyre több hatáskört vont magához, az elmúlt évek során ez nem egy konfliktust okozott. Az unióba történő belépéskor egyenrangú nemzetek szövetségébe léptünk be, nem pedig egy olyan unióba, melyben a kisebbek véleményét nem veszik figyelembe.

Az Európai Unió egy elit-projekt

A képviselő elmondta: ma Európában az a hit, hogy az elit minden felmerülő problémát megold. Épp ezért az unió egy elit-projekt lett, melyből ki akarják zárni az embereket, és egyre inkább elterjed az a felfogás, hogy bárki, aki kritizálja a jelenlegi brüsszeli rendszert, arra rásütik az Európa-ellenesség bélyegét.

Az brüsszeli elit egyik legnagyobb hibája, hogy azt gondolják: nem kell semmin változtatni, minden jó úgy, ahogyan van, és azt a rendszert igyekeznek toldozni-foldozni. Csupán a nagy válságok idején történtek lépések, de miután a közvetlen veszély elmúlt, mindig visszatértek a korábbi struktúrához, változtatások nélkül – tette hozzá Szájer József.

Szájer József a május 26-i európai parlamenti választás utáni várakozásai kapcsán a hetes cikkely kapcsán azt mondta: örül, hogy végre nem az Európai Parlamentben, hanem az Európai Tanácsban tárgyalják az ügyet. „A Tanácsban a tagállami kormányok vannak jelen, nem pedig Sargentinik és Tavaresek. Ez pedig minőségi különbséget jelent” – hangsúlyozta Szájer József. A képviselő szerint a jogállamiság témája a továbbiakban is terítéken lesz, de ezt egy elhibázott, sőt feszültségkeltő lépésnek tartja az unió részéről, hiszen nem érdemes más országok jogrendszerébe piszkálni. „Ez a politika egy ideológiai termék, mely nem segíti az integrációt, ehelyett inkább egymás országainak és vezetőinek tiszteletben tartására kellene fókuszálni” – tette hozzá.

A bevándorlás kérdésében május 26-a egy nagyon fontos üzenetet fog közvetíteni Brüsszel számára, ugyanakkor a vesztésre álló fél jóval hangosabban igyekszik támadni a másik oldalt – mondta Szájer József.

A következő uniós költségvetés kapcsán az európai parlamenti képviselő kifejtette: alaptendencia, hogy egyre kevesebb pénz van a közös Európára. Sajnálja, hogy az unió feladta az országok felzárkóztatására tett erőfeszítéseit, így mi magunk vettük kezünkbe az irányítást és a magunk erejét kihasználva  zárkózunk fel.