Szorul a hurok Karácsony Gergely körül

Karácsony Gergely már két hete nem tud érdemi válasszal szolgálni arra a kérdésre, hogy miként került a mozgalmához a több mint 500 millió forint értékű készpénz, részben euróban és angol fontban. Számos baloldali véleményformáló és sajtótermék is kinyilvánította, nem tartják elfogadhatónak azt a magyarázatot, miszerint adományládákban gyűlt volna össze a félmilliárd forint, míg a baloldal pártjai szemmel láthatóan igyekeznek Márki-Zay Péterre és a hazugságspirálba került Karácsony Gergelyre testálni az egyre mélyülő, külföldi finanszírozási botrányt; holott abban az egész baloldal érintett. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a nyilvánosság előtt megvédte Karácsony Gergelyt, amelynek a Demokratikus Koalíció tovább növekedő befolyása lehet az ára a fővárosban.

Márki-Zay Péter már 2021 októberében arról beszélt, hogy Karácsony Gergely 500 millió forintot költött a kampányára. A főpolgármester akkor még tagadta ezeket az információkat és azt állította, hogy lényegesen kevesebb pénzről van szó. Ugyanakkor két héttel ezelőtt egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült, igaza volt Márki-Zay Péternek és valóban 500 millió forintnyi összeg folyt be Karácsony Gergely mozgalmához. Ezt követően a főpolgármester a közösségi oldalán azzal a magyarázattal állt elő, hogy az összeg adománygyűjtő dobozokban gyűlt össze, ezzel nyílt beismerést téve a korábban tagadott összeg nagyságát illetően.

Karácsony Gergely ezzel ismét egy hazugságspirálba került, ugyanis korábban magának az összegnek a nagyságát sem ismerte el, majd az adománygyűjtő ládák létét sem tudja bizonyítani.

A 99 Mozgalom honlapján semmi nyoma nem volt ilyen típusú adománygyűjtésnek, továbbá számlaszám sem volt feltüntetve az azóta már megszűnt honlapon. Hasonló a helyzet Karácsony mozgalmának közösségi oldalán is, ahol szintén nem lelhetők fel ilyen jellegű információk. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a több mint 500 millió forintnyi készpénz túlnyomó része azután érkezett Karácsony Gergelyékhez, hogy ő már visszalépett az előválasztáson, és lezárult a kampánya. A kormánypártok pénzmosás gyanúja miatt vizsgálatot kezdeményeztek, illetve a NAV is nyomozást indított az ügyben.

Jól mutatja az ügy súlyosságát, hogy a magyar sajtó egyégesen hihetetlennek tartja Karácsony Gergely állításait az adománygyűjtő ládákról.

A 24.hu nevű balliberális sajtótermék például azt írta, „a szervezet bevételeit magyarázó „adománygyűjtés” nehezen hihető, a hallgatás, a meg nem magyarázott bevételek pedig a főpolgármester szavahihetőségét kezdik ki.” A szintén kormányellenes Telex.hu pedig „Bohózatnak tartják Karácsony magyarázkodását az 500 millióról az ellenzéki politikusok” címmel arról számolt be, hogy „számos kellemetlenséget okozhat még a főpolgármesternek a mozgalma rejtélyes támogatása: még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára alapított 99 Mozgalom.”

Az újabb botrány nem elválasztható az elmúlt hónapok külföldi finanszírozási botrányától, amely során a balliberális oldal több mint 4 milliárd forintnyi pénzt kapott külföldről.

Egyelőre még felderítés alatt van az 506 millió forint forrása, azonban az elmúlt hónapok fejleményeinek tudatában nem lenne meglepő, ha ez az összeg is a tengerentúlról érkezett volna Karácsony Gergely mozgalmához. Vélhetően ezért sem közölhetett további részleteket a főpolgármester a pénz eredetéről. Magát a külföldi finanszírozási modellt eredetileg Karácsony Gergelyre és a 99 Mozgalomra alakították ki, csupán a főpolgármester visszalépése okán kellett módosítania Korányi Dávidnak a külföldi pénzek útján, aki nem mellesleg Karácsony Gergely egyik bizalmasa.

Az elmúlt napokban több ellenzéki politikus és párt is kritizálta Karácsony Gergelyt a botrány ügyében. Azonban e mögött az rejlhet, hogy az egész botrányt bűnbakként Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergelyre szeretnék hárítani. Csakhogy a külföldi finanszírozási botrány a teljes balliberális oldal botránya, az összefogásban részt vett szereplők mindegyike érintett benne, ugyanis közös kampányt folytattak.

A botrány hatására a főpolgármester politikai mozgástere tovább szűkült, így a budapesti tárgyalások során Gyurcsány Ferenc még erősebb pozíciókat harcolhat ki a DK számára.

Ha minél több polgármesteri helyet, ezáltal közgyűlési pozíciót ér el a baloldali párt, úgy a főpolgármester felett is annál nagyobb befolyásra tehet majd szert. Ennek fényében gyakorlatilag lényegtelen, hogy ki a főpolgármester egy esetleges ellenzéki győzelmet követően, ugyanis a Közgyűlés kezében van a döntési lehetőség. Ezért is védhette meg nyilvánosan Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyt, a DK vezetője ugyanis ezután várhatóan benyújtja majd a számlát a főpolgármester részére.

Összegezve: az újabb finanszírozási botrány és annak következtében, hogy Karácsony Gergely nyilvánvalóan nem mond igazat, csökkenhet a főpolgármester politikai támogatottsága és mozgástere, ami végső soron Gyurcsány Ferencnek és a Demokratikus Koalíciónak kedvezhet Budapesten.