A Fidesz magas támogatottsága a stabilitás záloga

Magyarországon az elmúlt egy évben nem változtak a politikai erőviszonyok, a Fidesz–KDNP továbbra is stabilan vezeti a népszerűségi listákat, Orbán Viktor társadalmi támogatottsága is toronymagas. Nem mondhatja el ugyanakkor ezt magáról minden európai vezető: a német balliberális–zöld kormánykoalíció támogatottsága például csökkent, a liberális francia elnök népszerűsége is mélyponton van, a hétvégén pedig megbukott a globalista politikai elit sztárpolitikusa, Sanna Marin szociáldemokrata finn kormányfő – hívta fel a figyelmet legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindez annak az eredménye, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági következményeit egyre több európai polgár érzi a hétköznapok szintjén, egyre inkább elégedetlenek az európai fősodor politikájával.

Tegnap volt az egyéves évfordulója a magyarországi parlamenti választásnak, amelyen a Fidesz–KDNP Pártszövetség egymás után a negyedik kétharmados győzelmet aratta, a balliberális összefogás pedig történelmi vereséget szenvedett el – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az elmúlt napokban számos közvélemény-kutatás látott napvilágot, amelyek szinte teljesen azonos állásponton vannak: a kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat, miközben a balliberális oldal támogatottsága tovább csökkent. Felhívta a figyelmet az ellenzéki Telex cikkére is, amelyben ugyancsak elismerték, hogy ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, lényegében ugyanolyan eredmény születne, mint egy évvel ezelőtt.

Az elemző szerint ennek a legfőbb oka, hogy az egyik legfontosabb politikai kérdésben, a háború ügyében a kormány következetesen békepárti álláspontot képvisel és a magyar társadalom elvárásának megfelelően azon dolgozik, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból. Ezzel szemben a balliberális oldal a háború kitörése óta olyan nyilatkozatokat tesz, amellyel hazánkat a kelleténél jobban belesodornák a konfliktusba, így például a fegyverszállítás mellett kardoskodnak. Ezzel a politikai álláspontjukkal még a saját választóikkal is szembemennek, ugyanis az ellenzéki szavazók többsége is a kormány álláspontját osztja a háború ügyében. Mindez hasonlít a bevándorlási válsághoz, ahol a balliberális oldal – feltehetően a külföldi finanszírozóik elvárásainak megfelelően – bevándorláspárti álláspontot képviselt – fogalmazott Deák Dániel.

A magyar kormányoldal támogatottságának stabilitása párját ritkítja Európában, ugyanis a meghatározó európai államokban csökkent a kormányerők népszerűsége, a napokban még a globalista politikai elit egyik legismertebb sztárpolitikusa, Sanna Marin baloldali finn kormányfő is megbukott – fogalmazott.

Példaként említette Németországot, ahol hárompárti koalíciós kormány van, amelynek a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek a tagjai. A három párt közül mindegyiknek csökkent a támogatottsága az elmúlt egy évben, az SPD 25 százalékról 20, a liberálisok 9 százalékról 7 százalékra, míg a zöldek a korábbi 20 százalék feletti népszerűségi szintjükről 17 százalékra zsugorodtak. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki CDU/CSU 25 százalékról 30 százalékra, míg a jobboldali AfD 10 százalékról 15 százalékra erősödött – részletezte az adatokat az elemző kiemelve: az elmúlt napokban több sztrájk is volt az országban.

A másik nagy uniós tagállamban, Franciaországban is hasonló a helyzet az elemző szerint. Mint fogalmazott, Emmanuel Macron liberális francia államfő támogatottsága mélyponton van, az őt elutasítók aránya jelenleg 68 százalék Franciaországban, a támogatóinak aránya csupán 31 százalékos. Az elmúlt hetekben ráadásul több százezres utcai demonstrációk és országos sztrájkok is voltak az országban, melyek jól jelzik a társadalmi elégedetlenséget – tette hozzá.

A leglátványosabb baloldali vereség Finnországban következett be az elmúlt napokban: a vasárnapi finn választáson az első két helyre egy jobboldali és egy radikális jobboldali párt futott be, az eddig kormányzó baloldali miniszterelnök, Sanna Marin a szociáldemokratákat csak a harmadik helyre hozta be a választási versenyben.

Ezzel a háborúpárti globalista politikai elit egyik legismertebb politikusa bukott meg, ami szimbolikusnak számít az európai balliberális oldal jelenlegi állását illetően.

Európai szinten nem maghatározó ország, ugyanakkor Magyarország számára fontos tagállam Szlovákia, ahol szeptemberben előrehozott választásokat tartanak miután megbukott a jelenleg ügyvezető koalíciós kormány. Az előrejelzések alapján az a Pellegrini–Fico-féle politikai erő veheti át a hatalmat, amely a háború és a szankciók ügyében szinte ugyanazt az álláspontot képviseli, mint Magyarország. Ez egy fontos politikai fordulat lenne hazánk számára, hiszen valamelyest erősödni tudna a magyar álláspont az Európai Unión belül, nem lennénk egyedül a véleményünkkel – zárta videóelemzését Deák Dániel.