A Fidesz-recept – Megjelent Deák Dániel első könyve

Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének és a Megafon tagjának első könyve, A Fidesz-recept – Kampányból kampányba címet viselő kötete kapcsán könyvbemutatót szervezett Intézetünk. Laudációja során Békés Márton történész, Intézetünk igazgatója hangsúlyozta, hogy a szerző nemcsak elemzőként, hanem azok alakítójaként is képes perspektívába helyezni a politikai folyamatokat, amelyek a Fidesz kampányról-kampányra kibontakozó taktikai és stratégiai horizontját jellemzik. Meglátása szerint a 35 évvel ezelőtt megalakult Fidesz hosszú évtizedek önazonos munkája által olyan megkerülhetetlen politikai erővé vált, amelynek receptjébe Deák Dániel első könyve enged betekintést. A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során G. Fodor Gábor, az Intézet stratégiai igazgatójának moderálása mellett a szerző és prof. dr. Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter, volt alkotmánybíró beszélgettek a könyv legfőbb megállapításairól. A meghívott vendégek egyetértésüket fejezték ki annak kapcsán, hogy a Fidesz egymást követő nagyarányú választási győzelmeinek ugyanúgy részét képezi a több millió szavazót értékalapon tömörítő politikai közösség, az azt vezető politikai személyiség, de a szervezettség, a bajtársiasság és az innováció is.

A Fidesz hosszú menetelése

A XXI. Század Intézet igazgatója, Békés Márton történész laudációja szerint Deák Dániel első könyvének különlegessége, hogy miközben a szerző hosszú évek óta elemzője és tematizálója a politikai vitáknak, mégis kellő szakmai alázattal értékeli a politikai folyamatokat. Ezáltal kívülről-belülről látja és érti az Orbán-szabályt is (G. Fodor Gábor), aminek további értelmezésében segítséget nyújthat a választóknak a Fidesz-recept is.

Intézetünk igazgatója kiemelte, hogy a Fidesz 35 évvel ezelőtt alakult meg, 20 évvel ezelőtt elnyerte jelenlegi polgári formáját a politikai tábor, amely – a KDNP-vel pártszövetségben – immár 13 éve működtet egy nemzeti kormányzatot, aminek élén Machiavelli szóhasználatával élve maga a fejedelem áll. Ma Magyarországon kizárólag a kormányzó jobboldal érti a politikacsinálás metódusát, ami nem függetleníthető attól a ténytől, hogy a jobboldal az a történelmi erő, amely képes volt megszervezni magát. A kampányról kampányra kibontakozó taktikai és stratégiai horizont jellemzi ezt a politikai erőt, amely 2010 óta kellő politikai és kormányzás-tudással felvértezve a 2022-es április országgyűlési választásokon minden korábbinál nagyobb méretű kétharmados választási győzelmet aratott.

Magyarországon a nemzeti-konzervatív politika sikeréhez minden adott, és – ahogyan Deák Dániel könyvéből kiderül –, ennek összetevői sem titkosak – vélekedett Békés Márton.

G. Fodor Gábor a kerekasztal-beszélgetés moderátoraként rögzítette, hogy noha a Fidesz esetében egy hihetetlenül sikeres politikai mozgalommal állunk szemben, a sikernek soha nem titka, hanem ára van. Ezért okkal merül fel a kérdés, hogy egy adott pártnak mit kell tennie azért, hogy sikeres legyen, és a többség révén az igazát nemcsak bizonyítani, de képviselni is tudja?

Deák Dániel a könyv szerzője szerint a Fidesz egyik legfőbb képessége, hogy a liberálisabb és nemzeti radikális jobboldaliak mellett a középen állókat is megszólítja, ezáltal olyan széles politikai közösséget épít, amire más európai országban nem adódik példa. Mindezt alátámasztva saját, az elmúlt évek Békemenetein átélt tapasztalatait osztotta meg, miszerint az iskolázottság mértékétől, a társadalmi és gazdasági státusztól és a korosztálytól függetlenül sokféle emberrel lehet találkozni ezeken az eseményeken, akik mindannyian értékalapon kötődnek a regnáló kormányzathoz.

Stumpf István úgy vélekedett, hogy a Fidesz történetének és mostani sikereinek megértéséhez elengedhetetlen a pártot alapító, ’80-as évekbeli korosztály lázadásának értelmezése. A szakkollégista generációnak volt tudásigénye, meg akarta érteni a világot, szamizdatokat olvasott, ezek által pedig változtatni akart a fennálló rendszeren. Ennek a generációnak a kiválasztódásában szerepet játszottak olyan hívószavak, mint a közösségformálás, a szakmai igényesség, a vezetéselmélet és a tehetségmenedzsment.

Az előzetes szocializáció fontossága mellett azonban azt is ki kell emelni, hogy a Fidesz nemcsak megtanulta elviselni a kudarcot, de sokat is tanult belőle az elmúlt 35 év során – mutatott rá a volt alkotmánybíró.

A kudarcokból tanulni kell

Deák Dániel szerint a 2019-es önkormányzati választás során is tetten érhető volt a párt kudarcokból való tanulásának, és ezáltal a megújulásra való képessége és innovációja. Az online tér fontosságának felismerése bizonyos mértékben hasonlítható a 2002-es választási vereség utáni polgári körök kiépüléséhez, hiszen mindkettő azon célt szolgálta, hogy az országban mindenhol alakuljanak ki közösségek, amelyek összetartó erőként lépnek fel. A könyv szerzője szerint a Megafon létrejöttére is azért volt szükség, mert az online térben hiányzott, hogy három millió ember képes legyen összekapcsolódni és a véleményét szabadon elmondani. Azonban azt hangsúlyozta, hogy – a balliberális oldaltól eltérően – az online térben működő csoportok a való életben is működő közösséget alkotnak.

Mindez kiegészülvén a bajtársiasság és a szervezettség szempontjaival egy Európában is páratlan jobboldali közösséget hozott létre, amely az egész országot behálózó, közös értékalapon, szókészlettel, és gondolkodásmóddal rendelkező politikai tábort teremtett.

Stumpf István úgy vélekedett, hogy a tárgyalt könyv jól mutatja be azt a nagymértékben megváltozott mediatizált és perszonifikált világot, amely napjaink közösségi médiáját, és annak viszonyait jellemzi. Saját tapasztalatait megosztva arra is kitért, hogy 2002 után a Fidesznél felismerték, hogy „nem elég jól kormányozni, meg is kell tudni nyerni a választást”. Miközben a kampány jelentősége kétségtelenül felerősödött, emellett a kormánypárt képes rendszeresen beépíteni a társadalmi visszajelzéseket a kormányzásba, aminek a mostani tartópillérei leginkább a családpolitikában, a nemzetegyesítésben és a külpolitikai erőtér fenntartásában, vagyis a békepártiságban öltenek testet. A társadalmi többség megszerzéséhez egyértelmű identitásra, világos vízióra és a társadalom széles rétegeit érintő perspektívákra van szükség. Hiszen, ha diszkrepancia keletkezik a politikai programok prioritása és az emberek mindennapi tapasztalatok között, az komoly problémát jelentene – adott hangot véleményének a korábbi kancelláriaminiszter.

Nyugodt, kormányzóképes erő

A könyv szerzője szerint az elmúlt évek válságai (migrációs krízis, koronavírus-járvány, gazdasági visszaesés, orosz–ukrán háború) rávilágítottak arra, hogy a Fidesz egy olyan nyugodt, kormányzóképes politikai erő, amely a hirtelen megváltozó peremfeltételek esetén sem megy szembe a társadalmi elvárásokkal. Példaként említette, hogy a hirtelen kitört háború alapjaiban írta át a választási kampányt, ám a kormányzó Fidesz rögtön be tudta illeszteni egy komplex geopolitikai keretrendszerbe, hogy mit kommunikál a társadalomnak. 2022. február 24-én a kormány egy olyan testtartást vett fel, amely a magyar érdekeket helyezi előtérbe, találkozik az emberek elvárásaival, összhangban van az EU és NATO-szövetségeseink álláspontjával, de a kölcsönösen előnyös keleti kapcsolatainkat sem veszélyezteti.

A béke és biztonság üzenete pedig elsöprő erővel bírt, a háborúra adott reakció százezres nagyságrendben hozott szavazatokat a pártnak az április választás során – emelte ki Deák Dániel.

G. Fodor Gábor ezután a Fidesz-recept egyik sarkalatos pontja, a politika személyiség fontossága kapcsán volt kíváncsi a beszélgetőtársai véleményére, hiszen – mint fogalmazott – a hosszú kormányzás kihívásokkal teli, ám Orbán Viktor mégis mindig képes egyben tartani a tábort és megújulni.

Stumpf István erre úgy reagált, hogy már 1998-ban, a polgári kormányzás kezdetén a mindössze 35 éves Orbán Viktor politikai hozzáértéséről tett tanúbizonyságot azáltal, hogy idősebbeket is beemelt a kormányba, amivel mind belföldön, mind külföldön pozitív véleményeket váltott ki. A miniszterelnök már a kollégiumban megtanulta azt, hogy folyamatos tanulásra van szükség, és egyetlen olyan tőke létezik, amelyet senki nem tud elvenni, ez pedig a tudástőke. A korábbi kancelláriaminiszter vélekedése szerint a világ a folyamatos tanulásra épül, ám Orbán Viktor képes arra, hogy az intellektuális input megléte mellett képes is azt beforgatni, magáévá tenni, valamint ki is sugározni.

Deák Dániel mindehhez még azt fűzte hozzá, hogy a miniszterelnök krízishelyzetekben van igazán elemében, politikai energiáit ilyenkor képes leginkább hasznosítani. Meglátása szerint a 2022-es választási kampányban is az volt Orbán Viktor és a Fidesz erőssége, hogy a háború által szült bizonytalanság közepette az emberek stabilitásra, kiszámíthatóságra és egy tapasztalt vezetőre vágytak, ami végül a minden korábbinál nagyobb, történelmi mértékű választási győzelemben is megmutatkozott.

A Fidesz-recept – Kampányból kampányba című zsebkönyv megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban, a XXI. Század Intézet 21 című zsebkönyvsorozatának, G. Fodor Gábor által szerkesztett korábbi köteteivel együtt.