Budapest érdeke egy együttműködő főpolgármester

Karácsony Gergely az elmúlt öt évben rendre a konfliktust kereste a kormánnyal, a 2022-es parlamenti választáson még miniszterelnök-jelöltként is elindult volna. Számára nem Budapest, hanem a pártpolitikai célok a fontosak – jelentette ki legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ez Budapest számára rendkívül káros volt, ugyanis a város nem fejlődött, pártpolitikai csatározások színterévé vált. Ennek egyik szimbolikus példája, hogy a főpolgármester félévente a főváros csődjével riogatott, miközben jelentős tartalékkal és növekvő adóbevételekkel vette át a város vezetését. Az elemző kiemelte: Budapest egy a város érdekeit képviselő, ugyanakkor a kormánnyal együttműködő főpolgármesterrel járna a legjobban.

A 2019-es önkormányzati választás után Orbán Viktor több alkalommal is világossá tette, hogy Karácsony Gergely ugyanolyan feltételeket kap a kormánytól, mint amilyeneket Tarlós István kapott, az aláírt megállapodásokat pedig továbbra is érvényben tartják – hangsúlyozta Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: innentől kezdve egyértelmű volt, hogy szinte kizárólag Karácsony Gergely szerepfelfogásán múlik, hogy milyen lesz az új fővárosi vezetés és a kormány viszonya. A vezető elemző kiemelte: a legcélravezetőbb a város érdekében történő együttműködés lenne, ugyanakkor már a 2019-es választási kampányban „ellenzéki hídfőállások” kialakításáról beszélő baloldali koalíció nem ezt az utat választotta, hanem olyan konfliktuskereső dacpolitikába kezdett, amellyel nagyon sokat ártott a budapesti polgároknak.

Deák Dániel emlékeztetett, Karácsony Gergely a választási kampányban komoly pártpolitikai ígéreteket fogalmazott meg, többek között arról beszélt, a budapesti főpolgármesterségét arra fogja felhasználni, hogy erőt adjon az ellenzéknek a 2022-es választási győzelemhez. Ez már akkor azt jelezte elemző szerint, hogy Karácsony Gergely dacos és konfliktuskereső szerepfelfogása egy tudatos politikai húzás, ezzel igyekszik úgy pozícionálni magát, mint aki az „ellenzék vezető arcaként” szembeszáll a jobboldali kormánnyal. Jól mutatja az elemző szerint, hogy ténylegesen volt célja Karácsony Gergelynek az együttműködés, hogy 2020. június elején lemondta a részvételt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán, ahol lehetőség lett volna a vitás kérdések megtárgyalására. Ehelyett folyamatosan üzengetett a kormánynak – mondta.

Ugyancsak fontos része volt az elmúlt 5 évben a Karácsony-féle konfliktuskeresésnek a csőddel való riogatás, miközben a főváros adóbevételei folyamatosan nőttek, ráadásul jelentős tartalékkal vették át a Városházát – folytatta az elemző. Emlékeztetett: már pár hónappal a 2019. októberi választás után, 2020 júniusában elkezdte a hangulatkeltést, akkor azt mondta: „Csak az a kérdés, melyik évben megy csődbe Budapest”, és állítása szerint még az „omladozó Városháza” felújítására sem jut pénze Budapestnek. Miután 2020-ban végül nem ment csődbe a főváros, a 2021-es évet is azzal kezdte a baloldali városvezetés: csődbe mehet az év végén a főváros. A csőd ekkor sem következett be, de 2021 februárjában konkrét dátumot is megjelöltek, mint mondták: 2021. november végére fizetésképtelen lehet a főváros. Ekkor már javában zajlott a kampányidőszak, amelyben vélhetően ezzel a riogatással akartak győzelmet aratni.

Mindezek ellenére a 2022-es választáson Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként elbukott és a baloldal is történelmi vereséget szenvedett. Ugyanakkor ez nem változtatott a főpolgármester hozzáállásán, ráadásul Gyurcsány Ferenc is egyre nagyobb nyomást helyezett rá. 2023 áprilisában a DK vezetője a Spirit FM műsorában elárulta: úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet. A DK-elnök akkori nyilatkozata szerint Budapest szervezett politikai közössége lehetne alapja egy „szabad Magyarország” megteremtésének, de ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben, és nem helyettes államtitkárokkal konzultálni még kétmilliárd forintról, hanem nekimenni a kormánynak. „A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost” – fejtette ki akkor Gyurcsány.

Ennek azért volt nagy jelentősége, mert a DK vezetője megkerülhetetlen a balliberális oldalon és a pártja támogatása nélkül a fővárosban semmilyen döntést nem tud hozni Karácsony Gergely. Emellett a főpolgármesternek elengedhetetlen a DK támogatása is az újraválasztásához, így mindenképpen azt kell tennie, amit Gyurcsány Ferenc elvár tőle – szögezte le az elemző. Ennek az elvárásnak eleget is tett Karácsony Gergely, aki igyekezett erőt felmutatni, és megfelelni annak az elvárásnak, amit Gyurcsány támasztott vele szemben. A főpolgármester a DK vezetőjének kéréséhez híven konfrontálódott a kormánnyal, egyenesen úgy fogalmazott: „A főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását”, és megtagadja az adóbefizetési kötelezettségét. A kemény szavak mögött azonban csupán egy politikai blöff húzódott meg: a szolidaritási adót nem tudta nem befizetni a főváros. Mindenesetre hamar elnyerte Gyurcsány Ferenc kegyeit Karácsony Gergely, aki ma már a DK rendezvényein állandó szónok és a DK hivatalos főpolgármester-jelöltje.

Deák Dániel a videóelemzése zárásaként kiemelte, Szentkirályi Alexandra főpolgármesterként visszafordíthatja Budapestet arra az útra, amelyen Tarlós István időszakában haladt: az együttműködésnek köszönhetően rengeteg fejlesztés valósulna meg Budapesten, ami egyértelműen a fővárosiak javát szolgálja a pártpolitikai csatározások helyett.