Budapestre jön Ryszard Legutko

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány együttműködésének köszönhetően az Eötvös-előadások keretében ezúttal Ryszard Antoni Legutko tart előadást a Várkert Bazárban, 2020. március 9-én 18 órától. A lengyel konzervatívok fenegyereke több alkalommal is világossá tette: Európa morális és politikai tartaléka Közép-Európában van. Véleménye szerint a Nyugat mindig megpróbál bennünket irányítani, de Közép-Európa öntudatra ébredt.

2015-ben indult útjára a nagy sikerű Eötvös József Előadások című rendezvénysorozat a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány együttműködésének köszönhetően.  Az évről évre Magyarországon ritkán megforduló külföldi, illetve nagy tekintélyű hazai előadókat felvonultató programsorozat célja, hogy a résztvevők az adott témában legjáratosabb, leginkább lényeglátó és leghitelesebb értelmezők segítségével gondolkodhassanak el folyamatosan változó világunkról, a közéletet leginkább foglalkoztató aktuális kérdésekről.

A március 9-én 18 órakor kezdődő rendezvényen köszöntőt mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az előadást megtartó Ryszard Antoni Legutko egy igazán eredeti figura, aki nem elefántcsonttoronyba zárva éli életét, hanem helytáll a harcok közepette is. A filozófus professzor megállja a helyét szervezőként és politikai aktorként is: a szocializmus idején szamizdat folyóiratot adott ki, a diktatúra bukását követően pedig konzervatív agytrösztöt alapított. Legutko 2007-ben volt oktatásügyi miniszter, jelenleg pedig az Európai Parlament képviselője, ahol a Külügyi Bizottság tagja. Az ECR frakció társelnöke, valamint a PiS delegáció vezetője.

A lengyel konzervatívok fenegyereke több alkalommal világossá tette, hogy Európa morális és politikai tartaléka Közép-Európában van. Fontosnak tartja, hogy ugyan a Nyugat mindig próbált bennünket irányítani és elnyomni, de Közép-Európa öntudatra ébredt és nem hagyja magát. Véleménye szerint most már ők szorulnak a mi támogatásunkra, nekünk kell inspirálni, bátorítani őket. Régiónknak szerinte óriási szerepe lehet az Európai Egyesült Államok létrehozásának megakadályozásában és a nemzeti szuverenitás gondolatának megőrzésében.

Több kötete megjelent magyarul – A demokrácia csúfsága mára alapműnek számít jobboldali körökben. Ryszard Antoni Legutko nem csak okos, hanem bölcs is, csalhatatlan szimattal tud különbséget tenni jó és rossz, igazság és hazugság, barát és ellenség között.

A március 9-i rendezvényre ide kattintva lehet jelentkezni.