Díjazzák a békepártiságot: erősödött a Fidesz támogatottsága

Az elmúlt napokban több közvélemény-kutatás is napvilágot látott, melyek egybehangzóak azt mutatják, hogy erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága, ha ma lenne a parlamenti választás, akkor nagyjából ugyanolyan eredményt érne el a kormányoldal, mint tavaly április 3-án – hívta fel a figyelmet az adatokra a legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindezt úgy sikerült elérnie a kormánypártoknak, hogy a koronavírus-járvány, a háború és a szankciók következtében igen nehéz gazdasági környezet alakult ki egész Európában. A magyarázat minderre az elemző szerint az, hogy a társadalmi elvárásnak megfelelően a kormány békepárti, míg a nemzeti érdekekkel szembemenő balliberális oldal továbbra is olyan nyilatkozatokat tesz, amellyel a kelleténél jobban belesodorná hazánkat a konfliktusba. Mindezek fényében nem meglepő, hogy ha most lenne a választás, még rosszabbul szerepelnének rajta, mint tavaly.

Az elmúlt napokban a Nézőpont Intézet és a kormánypártisággal nem vádolható Medián is friss közvélemény-kutatási adatokat publikált. A Nézőpont szerint, ha most vasárnap lennének a választások, akkor a FideszKDNP 52 százalékos eredményt érne el, míg a Gyurcsány Ferenc vezette DK lenne a második 12 százalékkal. Az adatokból az is látszik, hogy az egykori balliberális összefogás pártjai összesítve most rosszabb eredményt érnének el, mint a történelmi vereségüknek számító tavalyi választáson, nagyjából 30 százalékon állnak jelenleg. Hasonló következtetésre jutott a Medián is, mely cég megállapította: a közhangulat javult az elmúlt hetekben az országban, emellett a Fidesz–KDNP támogatottsága is növekedett, a kutatócég szerint jelenleg 51 százalékos. Ezzel szemben a DK csupán 14 százalékos, a baloldali összefogás pártjainak összesített támogatottsága pedig nagyjából ugyanannyi, mint a vereségüket eredményező tavalyi választáson – részletezte az adatokat a legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

Kiemelte: az, hogy a kormányoldal ilyen stabilan őrzi a társadalmi támogatottságát, példanélküli, hiszen szerte Európában azt tapasztalhatjuk, hogy a járvány, a háború és a szankciók következtében kialakult negatív gazdasági környezet hatására érdemben csökkent a kormányok támogatottsága, az ellenzék pedig erősödött. Magyarországon ilyet nem tapasztalhatunk, lényegében befagytak a politikai erőviszonyok, a mostani március 15-i ünnepnapon sem várhatóak nagyszabású kormányellenes tüntetések, miközben több európai országban is százezres tiltakozásokra, megmozdulásokra van példa – húzta alá.

Az elemző szerint mindez annak köszönhető, hogy a magyar kormány a társadalmi elvárásnak megfelelően békepárti álláspontot képvisel, a háború és a szankciók ügyében is kiáll a nemzeti érdekek mellett,

miközben a balliberális oldal teljes mértékben követve a globalista politikai és gazdasági körök elvárásait, háborúpárti álláspontot képvisel. Ráadásul a külföldi finanszírozási botrány azt az érzést kelti a társadalomban, hogy ezt a háborúpárti álláspontot a külföldi pénzekért cserébe képviselik, ez pedig tovább rontja az ő megítélésüket – tette hozzá.

A magyar választók vélhetően díjazzák szerinte a kormány békepárti álláspontját, míg büntetik a háború folytatása mellett érvelő balliberális politikusokat. Ezt támasztja alá a Századvég friss közvélemény-kutatása is, mely szerint a magyarok 91 százaléka azonnali tűzszünetet és béketárgyalást akar, nem pedig a háború folytatását. A balliberális oldal álláspontját – miszerint addig kell folytatni a háborút, amíg Ukrajna nem győz – csupán a magyarok 7 százaléka osztja. Ez azt jelzi, hogy a globalista érdekek kiszolgálása érdekében még a saját választóikkal is szembe megy a balliberális oldal.

Az elemző szerint ez nem példanélküli: ugyanezt tapasztaltuk az illegális bevándorlás, a koronavírus-járvány és a gyermekvédelem ügyében is.

A jövővel kapcsolatosan megjegyezte: az infláció mértéke hosszú idő után végre csökkenni kezdett, minden várakozás szerint az év végére egyszámjegyű lesz, emellett az enyhe télnek köszönhetően jelentős többletforrásra tett szert a költségvetés, a forint árfolyama is stabilizálódott. Az elemző szerint ez lényegesen nagyobb költségvetési mozgásteret biztosít a kormány számára, amely politikai szempontból bíztató lehet a jobboldal számára a közeledő önkormányzati és európai parlamenti választás előtt.