Fidesz, a legsikeresebb európai párt

Orbán Viktor a leghosszabb hivatalban lévő kormányfő, a Fidesz pedig a legsikeresebb európai párt. Ha a világ bármely pontjára megyünk, biztosan be tudják azonosítani Magyarországot és jó eséllyel Orbán Viktor nevével is találkoztak már – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője a most megjelent, „A Fidesz-recept” című könyve kapcsán kiemelte: a könyvében arra válaszol, hogy mi a március 30-án 35 éves Fidesz sikerének a titka, melyek azok a tényezők, amelynek köszönhetően a 2022-es parlamenti választáson még a korábbiaknál is több szavazatot kapott a kormányoldal.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb videóelemzésében a most megjelent könyvéről beszélt, amelynek címe „A Fidesz-recept”. Deák Dániel elmondta, azért tartotta fontosnak megírni ezt a könyvet, mert a balliberális oldalról sok hamis értelmezés jelent meg a választási eredmény kapcsán, így ezeket fontosnak tartotta tisztába tenni. „Általánosan azt tapasztalom, hogy nagyon sokan kizárólag a külső tényezőkkel foglalkoznak. Azzal, hogy milyenek voltak a médiaerőviszonyok, kinek hány plakátja volt, mekkora volt az egyes plakátokon a jelöltek fejének mérete, melyik politikus mikor és hány helyen tartott fórumot stb.” – fogalmazott. Kiemelte: ezek a magyarázatok lehet, hogy tartalmaznak igazságmorzsákat, azonban a lényeggel nem foglalkoznak, ami a politikai tudás és az abból fakadó lehengerlő jobboldali versenyelőny, ami az egyedi magyar sajátosságot adja a sikerek mögött.

Amikor baloldali publicisták vagy politikatudósok le akarják írni a magyar modellt, akkor újabbnál újabb szavakat találnak ki, a diktatúrától kezdve a hibrid rezsimen át az autokráciáig szinte már minden jelzőt és azoknak szinte az összes létező variációját használták már rá. Egy kompromisszumos, mindenki által elfogadott leírás azonban még nem született – részletezte az elemző. Ennek álláspontja szerint köze van ahhoz, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy egyszerre érvényesül a politika tudománya és a politika folyamata. A politikatudomány egyszerűen nem képes leírni a politikai kreativitást, az aktuális politikai eseményeket – fogalmazott. A tudomány ugyanis alapvetően definíciószerűen fogalmaz a politikáról, de a politika egy nyitott végű folyamat, amely állandóan meghaladja a tudományos grafikonokat. A politika pillanatnyi valósága tehát mindig is különbözik a róla alkotott, jelenlegi tudástól. A Fidesz által 2010 után kialakított rendszerről is sokat fognak még vitatkozni az elkövetkezendő évtizedekben a politikatudósok és történészek, egy dolog azonban már most leszögezhető: egy olyan struktúra és politikai rendszer alakult ki, amely egyedülálló és nem lehet az eddigi sablonokba beilleszteni – mondta.

Kiemelte: ez nem egy egyszerű másolat, hanem a magyar hagyományokra és a politikai kreativitásra építő új magyar modell, amely mára számos jobboldali számára követendő mintává vált a világban.

Természetesen ez a magyar modell nem jöhetett volna létre a politikai vezető, Orbán Viktor nélkül. Még kritikusai is elismerik, hogy egy rendkívüli politikai tehetség és évszázadonként nagyon ritkán születnek olyan kaliberű politikai vezetők, mint ő.

A könyvben ezzel foglalkozik és azt a politikai tudást mutatja be, amely azt eredményezte, hogy már 13 éve jobboldali kormánya van az országnak úgy, hogy járvány, háború és gazdasági válság is pusztított az elmúlt években. Az elemző hozzátette: a könyvben összeszedte azokat a legfontosabb összetevőket, amelyek a Fidesz több mint egy évtizedes sikeréhez kellettek. Ennek egyik legfontosabb része álláspontja szerint az állandó kampányüzemmód, a Fidesz ugyanis sosem kapcsol pihenő üzemmódra, „mindig rak fát a tűzre”, folyamatosan építi a jobboldali politikai közösséget. Az ország vezetője pedig egy rutinos miniszterelnök, aki nem merül el a kormányzással járó bürokratikus gondolkodás mocsarába, hanem képes az állandó megújulásra, tanulásra és alkalmazkodásra. „A könyvemben azt mutatom be, hogy mindez hogyan lehetséges, melyek azok a kulisszatitkok, amelyek hozzájárulnak a magyar jobboldal 13 éve tartó töretlen sikeréhez” – zárta videóelemzését Deák Dániel.