Fontos üzenete van az Orbán–Trump találkozónak

Donald Trump tarolt a szuperkeddnek nevezett előválasztási csúcsnapon, az utolsó republikánus ellenfele is visszalépett, így már szinte biztos, hogy ő az amerikai jobboldal elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ennek fényében kiemelt jelentősége van annak, hogy a szuperkedd után az első külföldi vendégként Orbán Viktor magyar kormányfőt fogadja floridai rezidenciáján, ez is jelzi a kettejük közötti szoros szövetséget – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ez a találkozó is cáfolja azokat a kritikákat, miszerint a magyar kormány oroszpárti lenne, ugyanis Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese az amerikai elnöki szék várományosa, a magyar kormányfő pedig a magyar nemzeti érdekeket képviselve Trumphoz hasonló békepárti álláspontot foglal el.

Orbán Viktor csütörtökön Washingtonban Kevin Robertsszel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytatott panelbeszélgetést az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője címmel, majd Floridába utazott, ahol a mai napon Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, az amerikai jobboldal elnökjelöltjével tárgyal – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett: Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a demokrata Joe Biden helyett ismét a republikánus Donald Trump lenne az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Mint ahogyan a miniszterelnök fogalmazott: „Amerika is egy nép és neki is megvan a szuverén joga, hogy maga döntse el, hogy milyen elnököt választ, abba mi nem szólhatunk bele, de talán azt a szempontot mégis érdemes mindig mindenhol elmondani, hogy mi nem látjuk bele a mostani amerikai kormányzatba azt a képességet, hogy gyors békét teremtsen ezen a fronton, ami a magyar gazdaság szempontjából is kulcskérdés, ezért mi egy régi-új elnöknek több esélyt adunk a tekintetben, hogy sikerrel járjon.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is világosan fogalmazott Trumppal kapcsolatban: „Hogyha ő lett volna az Egyesült Államok elnöke az elmúlt években is, akkor most a szomszédunkban nem lenne háború, és szerintem a közel-keleti válságot is ennél gyorsabban megoldották volna, hiszen ne felejtsük el, hogy az Ábrahám-megállapodásokkal már volt egy olyan megoldási lehetőség, amely hosszú évtizedek kudarcai után először hozta el a békés együttélés reményét a különböző civilizációk vagy nemzetiségek között a közel-keleti térségben.” – idézte az elemző.

Deák Dániel elmondta: az előválasztási eredmények után most már szinte bizonyos, hogy a republikánus Donald Trump lesz a hivatalban lévő demokrata Joe Biden kihívója az amerikai elnökválasztáson.

Donald Trump ugyanis tarolt a szuperkeddnek nevezett előválasztási fordulón, amelynek hatására az utolsó republikánus kihívója, Nikki Haley is visszalépett. Mindez kiemelt jelentőséget ad Orbán Viktor mostani amerikai látogatásának, ugyanis ő az első külföldi vendége Donald Trumpnak azóta, hogy már bebiztosította az elnökjelöltségét. Ez azt üzeni, hogy Orbán Viktor az egyik legfontosabb szövetségese Donald Trumpnak, ami egy esetleges győzelme esetén komoly geopolitikai mozgásteret ad majd a Magyarországnak – fogalmazott az elemző.

Az elemző emlékeztetett: Trump első elnöki ciklusa során még kevésbé volt szoros a kapcsolat a két vezető között, csupán a ciklusa végefelé kezdett el baráti lenni a viszony köztük. Most azonban szinte nem telik el hét anélkül, hogy Trump a kampányeseményein ne hivatkozzon pozitív példaként Orbán Viktorra. Ez azt jelzi, hogy egy esetleges második elnöki ciklusa során kiemelt szerepet szánna Magyarországnak, a két ország kapcsolatai hihetetlen mértékben javulnának. Emellett az elemző szerint Trump esetleges győzelme Brüsszelre is hatással lenne, kevésbé lenne háborúpárti hangulat Európában, ugyanis a NATO vezető állama megváltoztatná a háború kapcsán képviselt álláspontját. Trump világossá tette: azonnal véget vetne a háborúnak Ukrajnában, nem támogatja a fegyverszállítást és leülne az orosz elnökkel tárgyalni.

A mostani találkozó cáfolja azokat a kritikákat is, miszerint a magyar kormány oroszpárti lenne.

„Hogy lehetne az a kormány oroszpárti, amelynek az egyik legfontosabb szövetségese az amerikai elnöki szék várományosa?” – tette fel a kérdést Deák Dániel, majd kiemelte: Donald Trump és az amerikai jobboldal is tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva képvisel békepárti álláspontot, nem pedig azért, mert oroszpárti lenne.

Kiemelte: a Demokrata párt ideológiai, politikai alapon folytat külpolitikát, rá akarja erőltetni másokra a gondolkodásmódját. Trump ezzel szemben érdekalapú külpolitikát folytat, így az esetleges vitás kérdéseket is józan tárgyalások útján meg lehet vele beszélni. Ez várható közte és Orbán Viktor között Kína ügyében is, ugyanis vélhetően Donald Trump is megérti, hogy Magyarországnak alapvető nemzeti érdeke, hogy jóban legyen a keleti nagyhatalommal is – fogalmazott az elemző. Hozzátette, hogy a NATO kapcsán sem lesz vita közöttük, ugyanis mindketten abban érdekeltek, hogy Európa ne Amerikától függjön, hanem önállóan is képes legyen megvédeni magát a külső veszélyektől. Ezért is indított el Magyarország egy dinamikus haderőfejlesztést, amely Donald Trump első ciklusában megfogalmazott törekvésével egybevág – mondta Deák Dániel.