Frank Füredi: Kultúrharc a gyerekszobában

A Scrabble sem akar hitványabb lenni a Mr. Potato Headnél és a Barbie-nál.

A Mr. Potato Head egy kis játékfigura, amely testrészenként található meg a Hasbro cég édességipari termékeiben, és ezekből a részekből rakható össze. A cég februárban közölte, hogy a játékfigura neve elől törli a Mr. rövidítést és szeptembertől nemileg semleges figurákat csomagol a termékeibe. A Barbie pedig már másfél évvel ezelőtt piacra dobta nemileg semleges babáját. Ezek után mi sem természetesebb, mint hogy a Scrabble is megpróbálja, hátha sikerül ráerőltetnie gyermekeinkre a woke mozgalom értékeit. Emlékszik-e még az Olvasó azokra az időkre, amikor a játék még a szórakozás eszköze volt, s nem az volt a rendeltetése, hogy a gyermek az egyedül elfogadhatónak minősített módon gondolkozzék?

Már-már azt képzeltük volna, hogy a woke-szellemiség kultúrharcosainak őrültsége nem fokozható tovább, amikor rá kellett döbbenünk, mennyire komolyan gondolják azt a tervüket, hogy fenekestől felforgassák az emberek életét. A Mattel Játékgyár, a Scrabble Észak-Amerikán kívüli jogainak tulajdonosa a minap jelentette be, hogy hivatalosan elismert kifejezéseinek listájáról töröl négyszáz, sértőnek minősített szót.

A betiltott szavak némelyike feketék, pakisztániak és írek megjelölésére szolgál. Lekerült a listáról néhány olyan kifejezés is, mellyel zsidók jelölnek nem zsidókat, így a gój és a siksze szó sem lesz elfogadható a Scrabble játékban. Ugyancsak érvénytelen lesz annak a játékosnak a megoldása, aki, olyan szavakat rak ki a betűkből, amelyekkel etnikai kisebbségek jelölnek fehéreket.

Érdemes megjegyezni, hogy az afrikai országok Scrabble-szövetségei közül egyik sem szavazott a négyszáz szó törlése mellett. A Scrabble megtisztításának ötletét cenzori hevületű fehér középosztálybeli woke-harcosok kényszerítették rá a többiekre.

Mindenki, akinek valaha életében volt alkalma Scrabble-t játszani, tanúsíthatja, hogy a játékosok egyáltalán nem sértő szándékkal raknak ki bizonyos szavakat. Ebben a játékban az adja az élvezetet, hogy a résztvevők a nyelv határait feszegetik, és túlélésük érdekében igyekeznek szavakat konstruálni.

A gyerekek különös előszeretettel vetik be képzelőerejüket, ha játékról van szó. Egyúttal kéjes öröm ül ki arcukra, ha sikerül egy-egy csúnya szót összerakniuk. A Scrabble-nek persze megvannak a maga szabályai, ámde a szabályszegés okozza az igazi élvezetet. Így hát

A NÉGYSZÁZ SZÓ KITILTÁSA MÖGÖTT MEGHÚZÓDÓ PURITANIZMUS A JÁTÉK SZELLEMÉT TAGADJA.

Csakhogy ami azt illeti, a Mattel döntését egyáltalán nem is a Scrabble szelleme motiválta. Akárcsak számos más nagy játékgyártó cég, a Mattel is feladatának tekinti, hogy eljuttassa a bölcsődékbe a kultúrharcot, hátha sikerül belenevelnie a woke-mozgalom értékeit a kicsinyek be.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.