Nagy Ervin: Ó, mondd, te kit választanál?

A miniszterelnök-jelölt-jelöltek kiválasztása jócskán túlmutat az előválasztások lebonyolításán, hisz rátermett kihívót nehezebb találni, mint papíron megállapodni.

Habár még foghíjas a szereposztás, hisz Dobrev Klára a megfelelő alkalomra vár, Karácsony Gergely pedig, mint négy évvel ezelőtt, ismét kéreti magát, ám a közvélemény-kutatók már egymással is versengve mérik a versenyzők népszerűségét. Vajon a még hivatalosan nem jelölt-jelöltek vagy a keresztrejtvény fejtésben jeleskedő Márki-Zay Péter, esetleg a „kisembert” játszó Jakab Péter, esetleg a Partizán legutóbbi adásában megsemmisülő, hipszter karaktert alakító Fekete-Győr András lenne a „legalkalmasabb” főszereplő? Népszerűséget lehet mérni, alkalmasságot nem, avagy déjà vu: újraindult a politikai casting.

A szocialistáktól a liberálisokon és a zöldeken át az egykori szélsőjobboldalig (nem utolsósorban az utódpártig) nyújtózkodó habarékellenzék előválasztásra készül. Habár még nincs párt, nincs program és a képviselőjelöltek mellett a miniszterelnök-jelölt-jelöltek is hiányoznak, a közvélemény-kutatók – kissé meglepően, de megmagyarázhatóan – egy pártként mérik őket. Tény, hogy ebben a leosztásban döntetlen az állás, vagy éppen a virtuális ellenzéki párt vezet, de még sok tennivaló maradt. Komoly intellektuális kihívás egy valódi program megírása, de embert próbáló erőfeszítés lesz a jelöltek kiválasztása is.

Aktuálisan azonban leginkább az izgatja a nagyközönséget, hogy ki lesz a baloldali miniszterelnök-jelölt. Ehhez azonban először olyan jelölt-jelöltekre lesz szükség, akik megvívnak a “vezető” pozícióért.

Ki lesz az az „integratív” személy, aki összefogja az egymással is viaskodó Orbán-ellenes baloldalt? Húsbavágó, a pártokat és az ellenzéki szavazókat is megosztó kérdés, amit több oldalról lehet nézni: szimpátia, elutasítottság, átszavazói hajlandóság és a mindig újra és újra felbukkanó titokzatos bizonytalanok még titokzatosabb véleménye.

Egy biztos: aki jelölt lesz, annak minden másról le kell mondania. Mert, ha a jelölt pártelnök, akkor kénytelen lesz félretenni pártjának kizárólagos képviseletét, ha pedig végül Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter kerülne ki „győztesen” a castingből, akkor a polgármesteri feladatok válnának másodlagos kérdéssé.

Oly nehéz a választás!

Nagy Ervin teljes írása a PestiSrácok oldalán olvasható.