Szellemi válságban van a baloldal

Fekete-Győr András már sokadszorra bizonyította be, hogy nincsen meg benne az a minimális szellemi muníció, ami szükséges lenne egy egész ország irányításához, sőt a jelek szerint még a saját pártjának irányítása is gondot okoz neki, a pártja legalapvetőbb ügyeivel sincsen tisztában – jelentette ki legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az, hogy Fekete-Győr András pártelnök, sőt miniszterelnök-jelölt lehet a baloldalon, sok mindent elárul az egész baloldal szellemi állapotáról, amelynek leépülése már hosszú évtizedek óta tart. Hozzátette, ennek meg voltak már a jelei a 2010 előtti időszakban is: sem Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt képes koherens víziót alkotni arról, hogy milyen Magyarországot szeretne, csupán jóléti ígéretek, kapkodó és folyamatosan változó megszorítócsomagok, illetve kiszolgáltatottság jellemezte a kormányzásukat. Az elemző szerint a bevándorlás, a koronavírus-járvány, illetve a vakcinakérdés kapcsán tanúsított ellenzéki magatartás is a hosszú távú stratégiaalkotás teljes hiányát jelezte.

A politikacsinálást mindig meg kell előznie egy nagyon alapos szellemi munkának, amely a siker elengedhetetlen eleme – emelte ki Deák Dániel a legújabb videóelemzésében, majd hozzátette: ez ugyanakkor gyakorlatilag mindegyik baloldali pártból hiányzik, de az egyik legemblematikusabb példája mindennek Fekete-Győr András, aki egy múlt pénteki interjúban még a saját életkorával kapcsolatos kérdésekre sem tudott egyértelműen válaszolni, a már jól ismert kommunikációs paneleken túl semmilyen érdemi vízió megfogalmazására nem volt képes.

Az elemző kiemelte: ez már a balliberális szavazók körében is kiverte a biztosítékot, a momentumos nézők túlnyomó többsége is elégedetlenségének adott hangot a különböző felületeken Fekete-Győr András teljesítménye kapcsán. Felidézte, kemény kritikát fogalmazott meg többek között Puzsér Róbert is, aki egy tegnap megjelent írásában kijelentette: a Momentumról „félreérthetetlenül bebizonyosodott, hogy egy marketingesek által brandelt párt, amely nem kínál többet a politikában, mint a Coca-Cola a szénsavas üdítőitalok piacán, amely egyetlen szavazatról sem hajlandó lemondani, és amely minden konfliktust meg akar úszni, szükségszerűen üres és alkalmatlan bárki vagy bármi képviseletére”.

Az, hogy Fekete-Győr András pártelnök, sőt miniszterelnök-jelölt lehet a baloldalon, sok mindent elárul egyébként magának az egész baloldalnak a szellemi állapotáról is, amelynek gyengülése már hosszú évtizedek óta tart – mondta Deák Dániel.

Ennek már meg voltak a jelei szerinte a 2010 előtti időszakban is: Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt képes koherens képet, víziót alkotni arról, hogy milyen Magyarországot szeretne a baloldal, csupán jóléti ígéretek, kapkodó és folyamatosan változó csomagok, illetve kiszolgáltatottság jellemezte őket.

Jól rávilágít minderre a 2006-os őszödi beszéd is, amelyben Gyurcsány Ferenc egyebek mellett nyíltan beszélt arról, hogy a jól hangzó kampányszlogenek mögött neki valójában semmilyen gazdaságpolitikai elképzelése nincsen, csupán rengeteg olyan szakértőt és gazdasági szereplőt hallgatott meg, akiknek a véleménye teljesen eltérő, így nem tudott dönteni – idézte fel az elemző.

„Egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt” – idézte Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédét az elemző, ami jól rávilágít a hosszú távú vízió teljes hiányára.

Hozzátette: az azóta eltelt közel két évtizedben csak romlott a helyzet a baloldalon, amelynek az egyik legjobb tanúbizonysága Fekete-Győr András, aki ugyan fel tudja mondani az előre megírt kommunikációs szlogeneket, de a kicsit komolyabb összefüggéseket, a hosszú távú stratégiaalkotás alapjait már meghaladja a képességeit. Mindez ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy egy politikus vagy egy párt képes legyen egy egész ország irányítására – tette hozzá.

Deák Dániel szerint a koronavírus-járvány alatt tanúsított ellenzéki magatartás is azt mutatta, hogy hiányzik a baloldalon a hosszútávú stratégiaalkotás, csupán a napi aktuálpolitikai szempontok alakítják a kommunikációjukat.

Ezt mutatja, hogy megállás nélkül támadták a keleti vakcinákat az év elején, miközben már tavaly év végén látni lehetett, hogy az orosz és kínai vakcinák nélkül rendkívül lassan haladna az oltakozás Magyarországon – tette hozzá. Kiemelte: az Orbán Viktor vezette jobboldal ezzel szemben már több lépéssel az ellenzék előtt járt, aminek eredményeként a baloldal kommunikációja a vakcinák kapcsán mára teljesen összeomlott, sőt a súlyos krízishelyzet ellenére sem tudták növelni a támogatottságukat.

Hasonlóan a hosszú távú stratégiaalkotás és a szellemi háttér teljes hiányát jelezte, ahogyan a baloldal a bevándorlás jelentette kihívásokra reagált – idézte fel Deák Dániel.

Az elemző emlékeztetett: a mostani koronavírus-járványhoz hasonlóan percpolitikusként viselkedtek a baloldali vezetők és nem látták, hogy a tömeges migrációs krízisnek milyen közép és hosszútávú hatásai lehetnek az európai társadalmakra nézve. Emiatt szembementek még a saját választóik elvárásaival is és a 2018-as parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedtek el – tette hozzá.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt arról is, Fekete-Győr András pozíciói eddig sem voltak túl erősek a baloldali pártok közötti tárgyalásokon, a pénteki interjút követően ugyanakkor még a maradék tekintélye is elveszhet, a Momentum pedig még az eddigieknél is nehezebben tudja majd érvényesíteni az érdekeit az előválasztásról szóló tárgyalásokon.