Frank Füredi: Netán istenek lennének?

Az internetes óriáscégek hatalmasat léptek előre azon az úton, amely oda vezet, hogy teljes mértékben tőlük függjön, mi jelenthető ki az interneten és mi nem.

Az Apple és a Google előírták a konzervatívok által használt Parler nevű közösségi oldalnak, hogy tartson rendet a felhasználói felett, különben megakadályozzák, hogy a Parlert le lehessen tölteni a store-jaikból.

Úgy is fogalmazhattak volna, „fogadj szót, különben a digitális megsemmisítés vár rád.”

Alighogy elhangzott ez az ultimátum, a Google már ki is iktatta a Parlert a Play Store-ból. Közölte, hogy akkor állítja vissza a korábbi állapotot, ha a Parler szigorúan ellenőrzi a felhasználóit. Az Apple sem késlekedett: 24 órát adott a Parlernek az igazodásra. Ha az alatt a Parler nem teljesíti az Apple kérését, akkor eltüntetik az applikációt az App Store-ból.

A két óriáscég hadüzenetének súlyos következményei vannak. A Google és az Apple gyártja a legtöbb okostelefon operációs rendszerét. Ha például az Apple eltávolítja a Parlert az App Store-ból, akkor ezt a programot az iPhone és az iPad felhasználói nem fogják tudni letölteni.

Nem véletlen, hogy a Szilíciumvölgy urai éppen mostanra időzítették a döntést. A Parler az internet leggyorsabban terjedő programjainak egyike. Több millió konzervatív felhasználó szokott át rá, miután elege lett a Twitter és a Facebook cenzúrájából. Miután Trump elnököt eltávolították a Facebookról és a Twitterről, világossá vált, hogy a távozó elnök híveinek milliói fognak áttérni a Parlerre, hogy ott szabadon adhassanak hangot nézeteiknek.

A cenzúra nem újdonság az internetes nagyvállalatok világában. A közösségi oldalak üzemeltetői eredetileg óvakodtak tőle, hogy a hivatalos cenzor funkcióját kelljen betölteniük és az igazság bíráinak szerepében kelljen feltűnniük, újabban viszont egyre gyakrabban csapnak le, ha olyasmit tapasztalnak, ami szerintük gyűlöletbeszédnek vagy dezinformációnak minősül.

A világjárvány kitörése óta úgy viselkednek, mintha digitális istenek lennének. E senkinek elszámolással nem tartozó milliárdosok az egyik pápai bullát bocsátják ki a másik után. A Facebook a világjárványra hivatkozva egyre tágabb körben csendőrködik afelett, mit szabad közzétenni és mit nem. Kezdetben arról volt szó, hogy „a testi épséget veszélyeztető dezinformációs” tartalmakat fogja eltávolítani felületeiről, továbbá ellenőrző hadseregének segítségével megjelöl bizonyos közleményeket, korlátozza terjesztésüket, és „megbízható információk” felé irányítja azokat, akik ezeket másokkal megosztják. Néhány héttel később, 2020 áprilisában közöték, hogy a kijárási korlátozások szellemében a rendezvényekre szóló meghívókat is törlik.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.