Gerő András: A baloldalnak fel kellene mondania a Jobbikkal való együttműködést

„Ez már sok, ezt már nem kellene vállalni” – mondta a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki szerint a baloldalnak fel kellene mondania a rasszista Jobbikkal való együttműködést.

A történész úgy látja, hosszú távon egyértelműen káros a baloldali pártoknak ez a szövetség, hiszen ezzel könnyen elveszthetik identitásukat. Ugyanakkor az együttműködés megszakítására szerinte nem fog sor kerülni, mivel ezeket a pártokat nem az elvek, hanem a kormány iránti gyűlölet köti össze.

„Identitáspolitikai értelemben elfogadhatatlan, hogy a baloldal politikai szövetségre lépett a rasszizmussal” – nyilatkozta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki nemrég határozott írásban ítélte el azt, hogy a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi választókerületben az antiszemita kijelentésekről ismertté vált Bíró Lászlót támogatják.

A Jobbik „politikai áruja” a rasszizmus volt, a párt ezzel kerül be a hazai politikai piacra – mondta Gerő András. Éppen ezért szerinte nem kérdéses, hogy a jobbikos politikusoktól elő fognak kerülni újabb és újabb rasszista megnyilvánulások.   Az álláspontom teljesen világos: ez már sok, ezt már nem kellene vállalni. Ezt a politikai szövetséget ott kellene hagyni  – mondta a történész. „Ha meg akarják menteni az arcukat – arcuk alatt értem az identitásukat -, akkor a Jobbikkal való együttműködést fel kell mondani” – tette hozzá. Úgy látja ugyanakkor: ez nem fog megtörténni, mivel „az ellenzéki koalíciót nem az elvek tartják össze, hanem a kormány gyűlölete.”

Arra a kérdésünkre, hogy a baloldal számára hosszú távon mennyire, milyen mértékben lehet káros a rasszista Jobbikkal való együttműködés, úgy válaszolt, hogy „egyértelműen az. „Azt gondolom, hogy a politikában a legfontosabb az identitás, az önazonosság. Ha egy politikai párt ezt elveszti, akkor többet nem lesz magja. Ha pedig nem lesz magja, akkor nem lehet azonosítani, hogy ki is ő valójában.”

A teljes interjú az Origo oldalán olvasható.