Gyurcsány–Karácsony paktum: a főpolgármesternek nem Budapest a fontos

A múlt héten 2026-ig szóló megállapodást írt alá Karácsony Gergely a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel, amelynek keretében közös miniszterelnök-jelöltet állítanak majd a parlamenti választáson. Sajtóhírek szerint ez a személy nem más, mint Dobrev Klára lesz, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy ismét Karácsony Gergelyt tolják majd előtérbe Gyurcsány Ferencék – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ez a forgatókönyv nem lenne ismeretlen a főpolgármester számára, ugyanis a 2018-as és a 2022-es választáson is próbálkozott hasonlóval. Mindez azt üzeni, Karácsony Gergelynek nem Budapest a fontos, neki országos pártpolitikai ambíciói vannak.

Dobrev Klára a múlt héten bejelentette: a DK, az MSZP és a Párbeszéd stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, ami az Orbán-kormány leváltásáról és egy „szociáldemokrata-zöld kormányzásról” szól. A közös EP-lista első, második, harmadik, negyedik és hatodik helyére a DK, az ötödik helyére az MSZP, a hetedik helyére a Párbeszéd tehet javaslatot, a listát pedig Dobrev Klára vezeti. 2026-ban a közös miniszterelnök-jelölt mellett közös listája és közös programja is lesz a három pártnak – részletezte legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Karácsony Gergely ezzel teljes mértékben beállt Gyurcsány Ferenc mögé, semmilyen önállóságot nem mutat már fel.

Ez jelentősen szembehelyezkedik azzal, amit a Párbeszéd politikusai az elmúlt két évben mondtak, ugyanis például Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke többször is azt állította, hogy önálló listájuk lesz Jávor Benedek vezetésével és nagyjából 5–10 százalékra számít a pártja számára – emlékeztetett az elemző. Hozzátette: ebből semmi sem valósult meg, ugyanis Karácsony Gergely pártja továbbra is 0–1 százalékos támogatottságnak örvend, a mostani megállapodással pedig továbbra sem mérettetik meg magukat önállóan, hanem a DK hátán szeretnének mandátumot szerezni.

Ennek a megállapodásnak két fontos üzenete is van az elemző szerint.

Az egyik legfontosabb, hogy Budapest vezetése teljes mértékben Gyurcsány Ferenctől függ, Karácsony Gergely semmilyen érdemi politikai mozgástérrel nem rendelkezik. A másik pedig az, hogy Karácsony Gergely továbbra is az országos politikával van elfoglalva, nem pedig Budapesttel. Mindez nem meglepő álláspontja szerint, ugyanis Karácsony Gergely mind a 2018-as, mind a 2022-es parlamenti választáson miniszterelnök akart lenni, ugyanakkor mindkét esetben elbukott. Erősen kérdéses az elemző szerint, hogy 2026-ban nem fordul-e elő ugyanez a forgatókönyv, ugyanis a Gyurcsány házaspár ismét más szereplőben gondolhat a direkt indulás helyett, hiszen mind Gyurcsány Ferenc, mind Dobrev Klára társadalmi elutasítottsága igen magas.

Mindezt Karácsony Gergely politikai ellenfelei könnyen ki tudják használni – szögezte le.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje például azzal kritizálja Karácsony Gergelyt, hogy számára nem Budapest a fontos, a fővárosra csupán politikai ugródeszkaként tekint. Az elemző szerint ez egy jogos támadási felület, ugyanis a főpolgármester már többször is ott akarta hagyni a városvezetői pozícióit az országos politikai ambíciói miatt. Emellett Budapestet is pártpolitikai csatatérré változtatta, Gyurcsány Ferenc elvárásainak megfelelően folyamatosan konfliktusba keveredik a kormányzattal – mondta az elemző.

Ez egyértelműen ellentétes Budapest érdekeivel, ugyanis a város fejlődése látja kárát annak, hogy pártpolitikai üzengetésekbe süllyed a főváros vezetése. Emlékeztetett: amikor Tarlós István volt Budapest főpolgármestere, akkor is voltak szakmai kérdésekben viták, ugyanakkor ezek sosem alakultak át világnézeti politikai vitákkal, így a város dinamikusan fejlődött, a főváros és a kormány viszonya kiegyensúlyozott volt. Ezzel szemben jelenleg Budapest a csőd szélére került, politikai kinevezettek vannak kulcspozíciókban a baloldali pártalkuknak köszönhetően, illetve a főváros és a kormány együttműködése a politikai viták miatt gyakorlatilag ellehetetlenült. Az elemző hozzátette: mindez meg is látszik Karácsony Gergely társadalmi támogatottságán, ami jóval gyengébb, mint a 2019-es választáson. Így a mostani helyzet sokkal kiélezettebb lesz a választáson, mint ahogyan azzal korábban Karácsony Gergely kalkulált – zárta az elemzését Deák Dáni