Ilyen lesz a politika a koronavírus után

Deák Dániel a nemzetek megerősödését, a nemzeti politizálás előtérbe helyeződését várja a pandémia után. Szerinte újabb lendületet kaphatnak a „nemzetek Európájában” gondolkodó kormányok.

Ugyan a járványnak még nincsen vége, de az már világosan látszik, hogy egy más világban fogjuk majd magunkat találni, ahol a korábbiaknál sokkal fontosabb lehet az állami szerepvállalás, felértékelődnek a nemzetállamok, illetve az országok közötti regionális együttműködések. Ez már a 2015-ös bevándorlási hullám után is megfigyelhető volt, a mostani járvány pedig tovább növeli az ez iránti társadalmi igényt.

Mindez egy komoly változást jelent a világrend tekintetében, amelynek a mostani járvány csak egy újabb eleme, ami bizonyos folyamatokat felgyorsít. Míg korábban a globalizált világban lépésről lépésre leépültek a nemzetállamok intézményei, a határvédelem, az állampolgárok ellenőrzése másodlagossá vált, de miután a bevándorlás hatására már megindult egy ellenkező irányú változás, a mostani járvány ezt a trendet tovább erősítheti, így tovább erősödhetnek azok az intézmények, amelyeket a liberális globális folyamatok fokozatosan leépítettek a korábbi évtizedekben.

A Deák Dániellel készült teljes interjú a 888.hu oldalán olvasható.