Ismét Orbánnak lesz igaza: változik a háborús álláspont Nyugaton

Nem oda kell futni, ahol a labda van, hanem oda, ahol a labda lesz – tartja Orbán Viktor, aki a háború kitörése következetes békepártipárti álláspontot képvisel. A jelek szerint egyre inkább ehhez az állásponthoz közelít a nyugati közvélemény, aminek hatására az európai kormányok, sőt az amerikai vezetés is változtat az álláspontján – hívta fel a figyelmet legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: hasonló folyamatnak lehettünk szemtanúi az illegális bevándorlás kérdésében is, ahol Orbán Viktor kezdetben egyedül volt álláspontjával, de mára a legtöbb országban őt követik.

Az elmúlt hetek hírei attól voltak hangosak a nemzetközi politikában, hogy Lengyelország és Ukrajna korábbi erős baráti kapcsolata megtört. A lengyel kormány fenntartotta az ukrán gabonával szembeni importtilalmat, mire az ukrán kormány beperelte Lengyelországot is a többi hasonló lépést végrehajtó közép-európai országgal együtt, amire válaszként a lengyel kormány leállította a fegyverszállításokat – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: szintén látványos példája a lengyel és ukrán viszony megromlásának, hogy amikor Zelenszkij ukrán elnök Amerikából hazautazva megállt Lengyelországban, egyetlen egy lengyel állami vezető sem találkozott vele. Ez pár hónapja elképzelhetetlen lett volna, ami jól mutatja az európai közvélemény hangulatváltozását a háború és Ukrajna kérdésében – fogalmazott az elemző.

Lengyelország a leglátványosabb példája annak, hogy Orbán Viktor álláspontja a háború ügyében előbb-utóbb általánossá válhat egész Európában.

Hasonlónak lehetünk szemtanúi az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol ezúttal lényegesen szerényebben fogadták az ukrán elnököt, mint egy évvel korábban. Zelenszkij elnök már nem szólalt fel a Képviselőházban, a tárgyalásokat is zárt ajtók mögött tartották, komolyabb támogatásról sem érkezett bejelentés, az eddig elfogadottak kifizetését is hátráltatják a republikánusok – részletezte Deák Dániel.

Hozzátette: szintén látványosan szemlélteti a hangulatváltozást a balliberális CNN legújabb közvélemény-kutatása, amely azt jelzi, hogy az amerikai lakosság többsége már egyáltalán nem támogatná több forrással a háború folytatását. Donald Trump a republikánusok várható elnök-jelöltje pedig szinte szó szerint ugyanazt az álláspontot osztja a háború ügyében, mint a magyar kormányfő.

Az elemző példaként említette Szlovákiát is, ahol a hétvégén választásokat tartanak és a felmérések szerint a magyar álláspontot osztó Robert Fico pártja lehet a győztes. Szintén említette Németországot, ahol a békepárti AfD már a második legerősebb formáció, míg az erősen háborúpárti kormánypártok folyamatosan veszítenek a támogatottságukból.

De nem csak a politikai életben, a médiában is változás érzékelhető.

Korábban elképzelhetetlen lett volna, de neves amerikai és nyugat-európai sajtótermékekben ma már rendre megjelennek olyan írások, amelyek szerint a háború folytatása helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség, ráadásul a kudarcos ukrán ellentámadásról is nyíltan beszélni kezdtek. A Politico például kijelentette: „a Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből és a türelemből.” A Wall Street Journal pedig arról írt a napokban, hogy mind az USA, mind az európai államok eddig több milliárd dollár értékben küldtek Ukrajnába fegyvert és felszerelést, de az egyes fegyvertípusok – különösen a tarackok – a folyamatos használat miatt rendre meghibásodnak. A lap megállapította, hogy az ukrán katonák képzetlensége hozzájárul ahhoz, hogy lerobbannak a nyugati fegyverek – idézte Deák Dániel.

Kiemelte: az illegális bevándorlás ügyében is hasonló folyamatnak lehettünk a szemtanúi.

2015-ben Orbán Viktor egyedül volt a bevándorlásellenes álláspontjával, a déli határkerítés megépítése pedig elképesztően nagy nemzetközi támadássorozatot indított meg Magyarországgal szemben. Kezdetben a V4-en belül lettek szövetségesei a magyar kormánynak, majd az évek múlásával szerte Európában elkezdtek hasonlóan gondolkodni. Ma már, 8 év elteltével a legtöbb európai ország valamilyen módon osztja a magyar bevándorlásügyi álláspontot, az erősen bevándorláspárti politikai erők szinte teljes mértékben eltűntek, ugyanakkor az Európai Bizottság a Soros-hálózat támogatásával továbbra is napirenden tartja a bevándorláspárti intézkedéseket – fogalmazott.

Az elemző szerint ahogyan a bevándorlás, úgy a háború kérdésében is elengedhetetlen a véleményváltozás, ugyanis a magyar álláspont a józan ész álláspontja. A háború akkora pusztítást végez és olyan káros hatással van a gazdaságra, hogy a háborúpárti álláspont nem tartható fenn már sokáig. A szankciók ügye is hasonló: ma már egyértelműen látni, hogy miközben Európa gazdasága szenved, addig Amerika profitál a helyzetből, az orosz gazdaság pedig egyáltalán nem omlott össze. Orbán Viktor minderre már a háború kezdetén felhívta a figyelmet és a jelek szerint erre is egyre többen kezdenek rájönni Európában. A videóelemzés zárásaként hangsúlyozta: a jövő évi EP-választásnak ebből a szempontból hatalmas tétje lesz, ugyanis ott lehetősége lesz az európai választóknak megváltoztatni Brüsszel álláspontját is ezekben a kérdésekben.