Karácsony Gergely szerepfelfogásán múlik Budapest sorsa

Orbán Viktor világossá tette, hogy Karácsony Gergely ugyanolyan feltételeket kap a kormánytól, mint Tarlós István, az aláírt megállapodásokat továbbra is érvényben tartják. Innentől kezdve szinte kizárólag Karácsony Gergely szerepfelfogásán múlik, hogy milyen lesz az új fővárosi vezetés és a kormány viszonya. Ha az új főpolgármester az „ellenzék vezető arca” szerepben kíván tetszelegni és ennek érdekében dacpolitikába kezd, akkor azzal sokat árthat a budapesti polgároknak. A legcélravezetőbb a város érdekében történő együttműködés lenne. Kérdés az is, hogy a „hídfőállások” kialakításáról beszélő ellenzéki pártok mit várnak el tőle.

A miniszterelnök egy szerdai interjújában megerősítette, hogy a kormány együttműködésre törekszik majd Karácsony Gergellyel. Mint fogalmazott, neki jelenleg pusztán annyi a dolga, hogy esélyt adjon Karácsony Gergelynek a jó kormányzásra. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azokat a megállapodásokat, amiket Tarlós Istvánnal kötöttek, továbbra is változatlanul érvényben fogják tartani. Hozzátette: a kormány korrekt viszonyt alakított ki az önkormányzatokkal, ez pedig pártállástól függetlenül így lesz a jövőben is.

Ez egy világos kormányzati álláspont, ami jól jelzi, hogy elsősorban nem a kormányon fog múlni a budapesti fejlesztések és beruházások sorsa.

Karácsony Gergely a választási kampányban komoly ígéreteket fogalmazott meg és arról beszélt, a budapesti főpolgármesterségét arra fogja felhasználni, hogy erőt adjon az ellenzéknek a 2022-es választási győzelemhez. Ez többek között azt is jelentheti, hogy Karácsony Gergely szerepfelfogása dacos lesz és igyekszik majd úgy pozícionálni magát, mint aki az ellenzék vezető arcaként szembeszáll a jobboldali kormánnyal. Ennek egyik szimbolikus eleme, hogy már az első interjúiban arról beszélt, azonnali találkozót akar kérni Orbán Viktortól. Ezzel kívánja ugyanis szimbolizálni a nyilvánosságban, hogy ő az egyetlen az ellenzéki oldalon, aki szembe tud szállni a kormányfővel.

Egy ilyen találkozónak ugyanakkor mindaddig nincs értelme, amíg nem lehet konkrét projektekről, fejlesztésekről beszélni, addig ez a próbálkozás csupán egy politikai akció, amivel saját magát igyekszik pozícionálni Karácsony Gergely.

Szintén fontos kérdés, hogy mit várnak el tőle az őt támogató ellenzéki pártok, különösképpen a Momentum és Gyurcsány Ferenc pártja, ami ismét olyan helyzetbe került, hogy régi, megbízható embereivel a háttérből tudja befolyásolni az ellenzék politikáját a fővárosban. Több ellenzéki politikus és véleményformáló – köztük Demszky Gábor is – úgy nyilatkozott, hogy a kormányt meg kell kerülnie az új városvezetésnek és ki kell alakítani az ellenzék hídfőállásokat, amelyre alapozva 2022-ben szembe lehet majd szállni a kormánypártokkal. Az is kérdéses, hogy ha Karácsony Gergely bizonyos kérdésekben elfogadja a kormány támogatását és fejlesztési forrásait, akkor a balliberális értelmiség keményebb ellenállást sürgető része nem támadja-e majd azzal, hogy nem tanúsít eléggé ellenzéki magatartást.

Tovább tetézi Karácsony Gergely gondjait, hogy a választási kampányban több olyan ígéretet is tett, amiről már akkor is lehetett tudni, hogy betarthatatlanok.

Az egyik ilyen a Liget Projekt leállítása, amivel kapcsolatban az új főpolgármesternek már nincsen semmilyen döntési jogköre, hiszen elindított és engedélyezett projektről van szó. Azzal, hogy ezeket az ígéreteket nem tudja betartani az új főpolgármester, szintén komoly feszültségeket eredményezhet közte és az őt támogató pártok között.

A világ fővárosaiban számos szerepfelfogás megmutatkozik a főpolgármesterek és kormányok viszonyában. Sadiq Khan, London munkáspárti, muszlim polgármestere például városvezetői szerepén lényegesen túlmerészkedve, külpolitikai kérdésekben is rendszeresen megnyilvánul és élesen támadja a konzervatív kormányt. A magyar választók számára talán ez akkor tűnik fel leginkább, amikor Orbán Viktort támadja a londoni polgármester, de rendszeresek az éles kritikák tőle Donald Trumppal és más jobboldali vezetőkkel szemben is. Kérdéses, hogy Karácsony Gergely is ilyen irányt vesz-e főpolgármestersége során, hiszen egy ehhez hasonló szerepfelfogás igen megnehezítené az együttműködést a kormányzattal.

Egy biztos: ha ellenzéki dacpolitikát folytat és pártpolitikai érdekekből fakadóan nem hajlandó együttműködni a kormányzattal, akkor annak a legnagyobb vesztesei minden bizonnyal a budapestiek lesznek.