Nagy-Britannia visszaszerezte a szuverenitását

Hosszú várakozás után az Egyesült Királyság otthagyja az Európai Unió jogalkotását, politikai intézményrendszerét. A Brexit folyamata ugyanakkor még messze nem zárult le, elkezdődik ugyanis a tényleges tárgyalásokról szóló úgynevezett átmeneti időszak, amely a tervek szerint 2020. december 31-éig tart. Frank Füredi, a XXI. Század Intézet főmunkatársa, a University of Kent szociológus professzorának véleménye szerint Nagy-Britannia hosszú idő után visszaszerezheti szuverenitását, ugyanakkor még sok tennivaló van a teljes siker eléréséhez. Hozzátette: véget ért a bizonytalanság időszaka Londonban, azonban a komoly médiatámogatásnak örvendő maradás-pártiak törhetnek még borsot a Boris Johnson vezette kormány orra alá.

Az elkövetkezendő 11 hónapban egy átlag britnek még nem fog feltűnni, hogy Nagy-Britannia hivatalosan már nem tagja az Európai Uniónak, hiszen ugyanazok a jogszabályok lesznek érvényben, mint a kilépést megelőzően. 2021 után azonban már a brit kormány és az unió által közösen rögzített feltételek szerint folytatódik tovább az együttműködés, így az elkövetkezendő hónapok tárgyalásainak kiemelt jelentősége lesz, azok ugyanis több évtizedre eldönthetik az Európai Unió és Nagy-Britannia politikai és gazdasági kapcsolatát.

Frank Füredi álláspontja szerint a brit szuverenitás visszaszerzése szempontjából nem a britek megbüntetését szorgalmazó brüsszeli bürokrácia jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a brit maradáspártiak azon kísérlete, amelynek célja a többség demokratikus akaratának kijátszása és aláásása.

Mint fogalmazott, a politikai és üzleti élet fontos tagjai, valamint a kulturális elit még mindig nem emésztette meg a vereséget és az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a Brexit folyamata megfordítható.

A Nagy-Britanniában élő szociológus szerint a maradás-párti lobbi nagyon jól tudja, hogy Nagy-Britannia továbbra is mélyen megosztott és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ezt a megosztottságot kiaknázza.

Példaként említette a skót kormány azon döntését, miszerint továbbra is használják az EU zászlaját, ami jól szimbolizálja az EU iránti lojalitásukat és azt üzenik: inkább tartoznak a brüsszeli bürokráciához, mint Nagy-Britanniához. Meglátása szerint az angol üzleti élet sok tagja hasonlóan érzi magát és inkább szeretnék Nagy-Britanniát az Európai Unió fél-gyarmataként látni, mintsem egy független, szuverén nemzetnek.

Álláspontja szerint miután a Brexit-pártiak elsöprő győzelmet arattak az előrehozott választáson, a kilépést támogatók pozitívan tekintenek a jövőbe.

Ugyanakkor, ha az átmeneti időszak során bármilyen akadály felmerül, akkor a maradás-pártiak mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy azokat kihasználva a Brexit ellen hangolják a közvéleményt – hangsúlyozta Frank Füredi. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a maradás-párti lobbi továbbra is élvezi a brit média jelentős részének támogatását és ennek köszönhetően igen könnyen tudják befolyásolni a közvéleményt. Ezt kihasználva mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy demoralizálják és pesszimistává tegyék a britek hangulatát. Abban reménykednek, hogy Nagy-Britannia továbbra is igazodni fog az Európai Unióhoz és csak színlelni fogja a Brexitet – tette hozzá.

Frank Füredi kiemelte, a Boris Johnson vezette kormány magabiztos és erős, emellett tudják nagyon jól, hogy szükséges a közvélemény támogatása a Brexit folyamatának befejezéséhez. Ezért szerinte a választóknak ébernek kell maradniuk, hiszen mint fogalmazott, a brit nemzet életében egy új és ünnepi fejezet veszi kezdetét.